Skip to content

Mesnička kao luna park

Mora li Mesnička ulica (a sutra možda i cijeli Gornji grad) izgledati kao luna park?

Mesnička taxi 1

Kažu kako je put do pakla popločan najboljim namjerama. Eto neko je želio staru Mesničku urediti da bude još ljepša i starija nego što je bila i dobili smo pomalo smješan luna park sa treperavim svjetlima umjesto s pješačkim trotoarima.

Što ako oni koji žele „urediti” Gornji grad, isti cijeli pretvore u luna park, pa oduševljeni igrom svjetala još dodaju malo zelene, plave, narančaste ili crvene boje. Nije jasno tko i zašto inzistira na devastaciji najljepših djelova Zagreba i to zasigurno s najboljom namjerama. Postavlja se pitanje dali se mogao spriječiti još jedan evidentan promašaj, nakon onoga u blizini „Costa Concodie”tj. Cesarćeva, stara Vlaška i Bakaćeva. Mogao se i to vrlo jednostavno pomoću kompjuterskih simulacija, koje su se trebale vrtiti barem tjedan dana na zagrebačkim displayma. Mogli su se izraditi jeftino i prodavati CD sa simulacijama, pa bi nam unaprijed bilo jasno treba li ili ne ići u ovakve zahvate. Ali se htjelo puk „ugodno iznenaditi i fascinirati” i zato ovako velik i skup promašaj. No tko zna možda nas ima mnogo staromodnih. Bit će zanimljivo vidjeti dali će Venecija, Rim, Prag slijediti primjer Mesničke ulice ili možda Dubrovnik i stara Korčula. Makar je Split prvi „osuvremenio i uredio” svoju rivu. Ali mnogi Splićani se još uvijek na nju nisu navikli. Da su malo „suvremeniji” možda bi mogli od Dioklecijanove palače napraviti luna park.

Mesnička taxi

Ova smješna i ne baš jeftina i nepotrebna svjetlucanja se mogu lako ukloniti, ali vratiti trotoar će biti veliki problem, jer je podignuta razina kolnika, a ukoliko se napravi trotoar visok barem 10 centimetara nastuju problemi s nivoom ulaska u zgrade. Jedno od rješenja je napraviti između trotoara i kolnika zidić visine barem 10 do 12 centimetara. Budući su sada trotar i kolnik u istoj razin to je samo pitanje vremena kada će se dogoditi neka prometna nezgoda na onom dijelu ceste koji glumi trotoar. Što će tada kazati projektanti? Da nemamo dovoljno prometne kulture. Uostalom auto taxi već sada gaze po trotoaru. No da stvar bude potpuno apsurdna taxi stajalištu je promijenjena pozicija tako da su automobili okrenuti prema jugu, iako velika većina korisnika ide s taxijima prema sjeveru tj. Tuškancu. Istovremeno je oduzeta jedna prometna traka sa sjevera na jug.

Mesnička fini parking

Što je najgore već se najavljuje i slično uređenje (čitaj: dobronamjerna, ali ipak pokondirena devastacija) Radićeve ulice. Zanimljivo bi bilo ćuti od projektanata iz kojih su se razloga sada trotoari pokazali suvišnim i to nakon višestoljetnog korištenja. Dali su naši preci bili stvarno neki debili. (JPB)