Skip to content

Otvoren 2. Gornjogradski književni festival

Stotinjak književnika iz više zemalja sudjelovat će na Drugom Gornjogradskom književnom festivalu koji do ponedjeljka nudi zanimljiv program

salat

Festival je prijepodne u Staroj gradskoj vijećnici otvorio predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor. Iako mu je ovo tek drugo izdanje, Gornjogradski festival ima vrlo ambiciozan program, a tome je u znatnoj mjeri pomogla i potpora Gradske skupštine. Predsjednik skupštine Darinko Kosor:

“Gradska skupština je odlučila sva ona sredstva koja ima, a nisu velika, posvetiti u ovom mandatu, u ove četiri godine našeg saziva u većoj mjeri novim kulturnim inicijativama. Ovo je drugi festival, ali vjerujem da će biti dvadeseti, da će biti trideseti. Sada ima sto sudionika, očekujemo da će iduće godine biti sto pedeset, a onda ćemo mi iz skupštine još više ponoći ovom festivalu. Drago mi je da je ovaj festival i regionalni jer kultura nema granica”, zaključio je Kosor.

Pokretač i organizator festivala koji traje do ponedjeljka je Marijan Grakalić. Najavio je što će se događati večeras i za vikend:

“Festival počinje večeras u 20 sati u Galeriji Lah predstavom Vladimira Majakovskog ‘Šamar društvenom ukusu’ u izvedbi Gorana Matovića. Sutra u 11 sati u gostionici Stari krovovi počinje poetsko jutro. U 18 sati je otvorenje vizualne poezije Karmen Stošić u Cinkušu u Mletačkoj 9, a nakon toga tamo ide večer poezije i nastup tamburaškog benda. U nedjelju u 15 sati počinje u Potepuhu čitanje proze. Bit će, primjerice, Pero Kvesić, Nemanja Rotaris iz Pančeva, bit će dosta vrlo zanimljivih ljudi, a navečer je onda jazz-koncert koji počinje oko 21 sat”, rekao je Grakalić.

Nadamo se da će drugi Gornjogradski festival, koji je predstavljen kao najveće književno događanje u našem gradu, to uistinu postati i po velikom zanimanju publike. Sanjin Strukic/PIXSELL, radio.hrt.hr)