Skip to content

Bilosniću posvećeno dvadeset i dvije stranice ljetopisa

U Pinkovcu, u Austriji, iz tiska izišao četverojezični zbornik Panonski ljetopis za 2014. godinu
3 Utemeljitelji Panonskog instituta koji su prije 20  godina osnovali kulturnu udrugu u Pinkovcu
Utemeljitelji Panonskog instituta koji su prije 20 godina osnovali kulturnu udrugu u Pinkovcu

Četverojezični zbornik Panonski ljetopis za 2014. godinu, tiskan na hrvatskom, njemačkom, mađarskom i slovenskom jeziku, i ove godine, kao i ranijih, donosi stotine različitih priloga na blizu 600 stranica većeg formata.

“Da je opet nastala ovako debela knjiga moramo se u prvom redu zahvaliti autorima, sastavljačima članaka i prinosa , koji nam redovito šalju svoje priloge” – ističe u predgovoru glavni urednik Panonskog ljetopisa dr. sc. Robert Hajszan Panosnski. To su redom: Johann Balog, Marko Bedić, Sanja Benković-Marković, Tomislav Marijan Bilosnić, Marko Ćurić, Katica Devčić, Dénes Dujmovics, Đuro Frankovics, Boris Golec, Wolfgang Gomboc, Jaša Hajszan, Sigi Hajszan, Teodor Horvat, Peter Houtzagers, Alojz Jembrih, Ljubica Kolarić-Dumić, Kata Kovač, Antun Kovač, Leopold Ferenc, Manda Matanović, Kemal Mahmutefendić, Mavie Marth, Helmut Milletich, Aleksej Milinović, Ildikó Oláh, Franjo Ostović, Jelka Pšajd, Ivan Raos, Ernest Ružič, Manuela Schmidt, Igor Šipić, Ljerka Totch-Naumova, Paul Peter Wiplinger, Frana Vranković, Sanja Vulić, i drugi. Uz osam poznatih političkih, znanstvenih i kulturnih djelatnika iz više zemalja panonskog prostora, pojavljuje se i veleposlanik RH u Austriji gosp. Gordan Bakota.

Uz redovite prinose koji se odnose na značajne panonske godišnjice i biografije, povijest, kulturu i literaturu istog prostora, predstavljanja Panonskog ljetopisa za 2013. godinu u više europskih sredina, te posebne rubrike književnih, glazbenih i likovnih recenzija, lingvistička pitanja, lirske priloge, kao i tekstove koji se bave školstvom, narodnim pjesništvom, sportom i mladeži, tu su i zasebni blokovi tekstova posvećenih slikaru i književniku Tomislavu Marijanu Bilosniću, dramski tekstovi i osvrti Frane Marije Vranković, te prilozi Đure Frankovića.

Hrvatskom književniku Tomislavu Marijanu Bilosniću tako je u Panonskom zborniku za 2014. godinu posvećeno punih dvadeset i dvije stranice teksta. Riječ je o tekstovima koji se odnose na Bilosnićevo predstavljanje u Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Albaniji, Sloveniji, Španjolskoj i Čileu, te aktivnostima vezanima za znanstveno-književni kolokvij “Zadarski književni krug”. Poseban prilog iz pera dr. sc. Igora Šipića, i književnika Fabijana Lovrića odnosi se na knjigu dr. sc. Sanje Knežević “Mediteranski teskt hrvatskoga pjesništva / Postmodernističke poetiku, u kojima ova autorica na originalan način progovara o pjesništvu Luke Paljetka, Jakše Fiamenga, Arsena Denica, Tomislava Marijana Bilosnića i Borisa Domagoja Biletića.

Za kraj, valja spomenuti da se Panonski ljetopis, već dvadeset i jednu godinu za redom tiska u Pinkovcu, u Austriji, u izdanju Pannonisches Instituta, te da mu je od početka urednikom dr. sc. Robert Hajszan Panosnski.

1 Naslovnica Panonskog ljetopisa 2014