Skip to content

Beograd očekuje Putina na velikoj vojnoj paradi

putin vucic

Svečano i s vojnom paradom Srbija planira za dva tjedna obilježiti 70. obljetnicu oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Iako iz Moskve još nisu dobili službenu potvrdu, premijer Srbije Aleksandar Vučić objavio je da očekuju dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina, kako bi istodobno obilježili 100 godina od početka Prvoga svjetskog rata i 75. obljetnicu oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Za vladu Aleksandra Vučića to je prilika da na sva zvona oglasi svoje savezništvo s Rusijom, u trenutku kad EU i SAD objavljuju sankcije Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini. Beograd su oslobodili domaći partizani s borcima sovjetske Crvene armije. Prije pet godina, kad je Beograd obilježavao 70 godina oslobođenja, na svečanosti je bio tadašnji ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, ali tada nije bilo drame u Ukrajini. Putin je zadnji put bio u Beogradu 2011. i tada su ga na Zvezdinu stadionu dočekali ovacijama.

Srpski ministar obrane Branislav Gašić izjavio je da po nalogu premijera Vučića pripremaju vojnu paradu, prvu od 1985. kad je Srbija još bila u socijalističkoj Jugoslaviji.

– Jako je značajno građanima Srbije da to vide – rekao je ministar Gašić, najavljujući dolazak načelnika ruskog Glavnog stožera. Ako se Moskva složi, parada bi se održala 16. listopada. Najava Putinova dolaska naljutila je Amerikance. U prosincu bi u Beograd trebao doći kineski premijer, a Vučić najavljuje i veliki summit lidera istočne Europe.

– Možete imati dobre odnose i s Rusijom i s Kinom i sa SAD-om, ali naš stav o posjetima kineskih i ruskih dužnosnika se razlikuje: Kinezi nisu nikoga napali ovih dana, a Rusi jesu – upozorio je američki veleposlanik Michael Kirby. (foto: AFP, Jutarnji.hr)