PRAVEDNOST

josipovic

josipovic

Piše: Walter William Safar

Večernji list
Predsjednički izbori
I Josipoviću i Grabar-Kitarović odgovara nedjelja prije Božića
Josipovićev tim računa da njegovi birači tada još neće otići na zimovanje
– Ima rezona u toj računici, jer doista je prvi tjedan siječnja takozvani “hrvatski tjedan” kada oko 200.000 obitelji ide na skijanje. Radi se mahom o urbanom i obrazovanom stanovništvu, dakle Josipovićevim biračima. objašnjava politički analitičar Žarko Puhovski i kaže da predsjednik Ivo Josipović ima realne šanse da sve riješi već u prvom krugu.

Puhovski Žarko partijski „politički analitičar” titulira glasače „pravednika s Pantovčaka” urbanim i obrazovanim, a što je sa onima koji ne daju glas partijskom „pravedniku” Josipoviću ,a koji zamislite drskosti glasuju za Kolindu Grabar Kitarović? Dakle oni su primitivni i neobrazovani zatucani seljaci iz ruralnih dijelova lijepe naše!?? Ipak da nije baš tako govori nam glas zaista pravih intelektualaca koji skidaju krinku raznoraznim puhovskima-„političkim analitičarima i političkim faraonima ” koji druge nazivaju neobrazovanim i primitivnim ljudima a što samo govori o njihovoj neobrazovanosti i primitivizmu. Na krilima barbarizma glas primitivizma se možda i daleko čuje ali ga brzo izjede njegova vlastita strast za razliku od glasa razuma koji zna biti tih ali odjekuje u beskonačnost. http://www.index.hr/vijesti/clanak/pismo-bivseg-glasaca-sdpa-nikad-vise-za-milanovica/668122.aspx

A tko je to Puhovski Žarko? Da vidimo: „ Žarko Puhovski je neuspješno studirao fiziku u Zagrebu, a filozofiju u Frankfurtu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu. Od 1975. je profesor filozofije marksizma a od 1991. prodaje maglu u prorežimskim medijima…„

Dakle lik koji je bezuspješno pokušavao postati fizičar i filozof prebacio se na sigurno područje-fakultet „političkih nauka” i naravno da je to „diplomirao” u partijskoj platonovoj pećini gdje su se štancale diplome kao na tekućoj traci. Pazite taj lik je „predavao” ma zamislite ovo: „ filozofiju marksizma” ? Pametnom dosta!

Dakle tako oni shvaćaju PRAVEDNOST!?? Još jednom treba ponoviti definiciju pravednosti istinskog i besmrtnog filozofa Platona, nažalost ta filozofija ne će ući u utamničeni um raznoraznih „pravednika i političkih analitičara” partije ali će ući ipak u um onih koje ti partijski tamničare žele gurnuti u platonovi pećinu.

ŠKOLA FILOZOFIJE

Pravednost

Pravednost je idealno, moralno ispravno stanje stvari ili ličnosti.

Platonovo određenje pravednosti

Platon daje sljedeću definiciju za »pravednost«: »Pravednost je posjedovanje i djelovanje onoga što kome pripada« (433).

To znači da svatko za svoj rad ima dobivati onoliko koliko taj rad vrijedi, i da ima raditi ono za što je najsposobniji.

Prema tome, pravedan je onaj čovjek koji stoji baš na pravom mjestu, i vrši ono što najbolje može obavljati, i punom i jednakom mjerom vraća za ono što dobiva.

I zato bi društvo pravednih ljudi bilo najharmoničnija i za rad najsposobnija skupina, jer bi svaki član stojao na svome mjestu i vršio funkciju za koju ga je priroda odredila, slično instrumentima i savršenom orkestru.

Tako organizirano, društvo bi bilo sposobno za daljnji život; i pravednost bi dobila neku vrstu humanističke i Stvoriteljeve potvrde .

Pravednost je taxis kai kosmos –poredak i ljepota – duševnih dijelova; to je duši ono isto što i zdravlje tijelu. Svatko zlo je disharmonija; i to između čovjeka i prirode, ili između čovjeka i drugih ljudi, ili između čovjeka i njegove vlastite prirode.