Skip to content

Poziv na sudjelovanje: Radićeva u osmijehu – Ulica umjetnosti

novi prostor u radicevoj

Udruga Umjetnost osmijeha uspješno djeluje već duže vrijeme priređujući zapažene likovne izložbe akademskih slikara, grafičara, kipara te suradnje sa kulturno-umjetničkim institucijama( Muzej grada Šibenika, Francuski institut za kulturu, Oto Reisinger, Karina Sladović, Marko Balinger, Boris Leiner, Mario Miše, Gabor Beno Pogany, Petar Popijać, Gabrijea Rukelj, Nina Brkić, Mislav Bengez, Nenad Reberšak – pod pokroviteljstvom Albanske ambasade i dr.) u obnovljenom i restauriranom prostoru povrh Radićeve ulice, koji je ne samo vraćen umjetnosti i kulturi, već ovom funkcijom i namjenom uvodi građane i turiste u važnu povijesnu jezgru grada.

U suglasju s takvom intencijom oživljavanja Gornjeg grada ali i približavanja umjetnosti svakodnevnoj publici na neposredan način, te poradi obogaćivanja kulturnog, turističkog i umjetničkog sadržaja grada Zagreba, predlažemo da se za vikend u mjesecu rujnu dana 20.-21.09.2014. predstavi pod naslovom „RADIĆEVA U OSMIJEHU- ULICA UMJETNOSTI”.

Ova kulturna manifestacija predstavila bi veći broj akademskih slikara, kipara, grafičara, fotografa, performera i drugih umjetnika na lokaciji od Krvavog mosta do Radićeve ulice 37, čime bi se naglasila jedinstvenost gradske središnjice ali istodobno značajno pridonijelo afirmiranju Gornjeg grada kao posebno zanimljive lokacije u kulturi i turizmu.

Stoga smo organizirali da se na dane 20.-21.09.2014. Radićeva ulica pretvori u galeriju na otvorenom, ujedno i slikarsku koloniju te mjesto susreta čovjeka i umjetnosti, umjetnika i Zagreba.

Sam događaj orijentiran je na ulicu, gdje će 60 likovnih, mulitimedijalnih te glazbenih umjetnika u vremenskom razdoblju (u subotu 20.09.2014. od 12.00. do 22.00. te u nedjelju 21.09.2014. od 10.00.-20.00.sati) prezentirati svoje predstave, izložiti svoja likovna djela te tako sudjelovati u recentnoj umjetničkoj manifestaciji u gradu Zagrebu.

Neposredna vrijednost ovog projekta je višestruka. Ponajprije to je mogućnost komunikacije umjetnosti i grada, umjetnika i prolaznika odnosno stanovnika Zagreba. Zagreb je grad koji ugošćuje brojne likovne umjetnike iz Hrvatske i inozemstva te ova manifestacija otvara mogućnost da se izlože kvalitetni radovi akademskih umjetnika koji nemaju priliku biti zastupljeni u galerijskim i drugim kulturnim institucijama.

Građani i gosti grada biti će glasači za radove koji im se najviše dopadaju, a ovisno o tome bili bi nagrađeni i sami umjetnici ali i oni koji su dali svoj glas te time pridonijeli cijelom spektaklu. Na određenoj lokaciji povremeno bi se izvodila glazba zagrebačkih pjesama (Zagrebački cinkuši) te plesne predstave (Plesni studio orijentalnih plesova APSARADHE) organizirane su radionice za djecu koja bi pod umjetničkim vodstvom crtala te izrađivala papirnate mobile; portretirati će se prolaznici.
Turistički moment ove manifestacije također je važan u ovom periodu, uzlaznom trendu kada se Zagreb prepoznaje kao sve atraktivnija i nezaobilazna točka prilikom posjeta ovom dijelu Europe.

Na taj način on se predstavlja i kao grad žive umjetnosti koju je moguće susresti na ulici, a da istodobno ona ne bude trivijalna i tek komercijalnog karaktera. Identitet nekog mjesta, pa tako i Zagreba, čine velikim dijelom i njegovi umjetnici pa je ovo prilika da se prezentiraju publici na ovom jedinstvenom i vrijednom događaju koji je ujedno i novi doprinos kulturnoj baštini grada Zagreba.

Udruga Umjetnost osmijeha u ovom prepoznaje svoj društveni i kulturni zadatak, i rado ga se prihvaća u nadi da bi ova manifestacija mogla u budućnosti postati tradicionalnom.

Obavezna prijava na e-mail.: info.umjetnostosmijeha@gmail.com

Organizatori projekta: Udruga Umjetnost osmijeha
Predsjednica: Rumica Baranović