Skip to content

Konzervatorski svjetlopisi – naših prvih 160 godina zajedno

Izložba povodom Dana europske baštine

POREČ Eufrazijeva bazilika popravak mozaika u Maurovu oratoriju  snimio Vinko Malinarić 1968

Izložba „KONZERVATORSKI SVJETLOPISI – NAŠIH PRVIH 160 GODINA ZAJEDNO”
u izložbenom prostoru Gliptoteke HAZU, Medvedgradska 2, Zagreb
od 18. rujna, u 12 sati

foto-galerija

Izložba će prikazati stotinjak analognih fotografija nastalih od sredine 19. do konca 20. stoljeća (do prevage digitalne fotografije), izlučenih iz prebogatog fotografskog fonda cjelokupne hrvatske konzervatorske službe koji broji više od pola milijuna fotografija.

Europa u mjesecu rujnu tradicionalno priređuje manifestaciju poznatu pod nazivom Dani europske baštine, kojoj je osnovni cilj predstavljanje bogatog nasljeđa njenih naroda i kulturnih raznolikosti europskog kontinenta. Dani europske baštine također imaju zadatak upozoriti na potrebu zaštite i očuvanja svih baštinjenih vrednota. U sklopu manifestacije organiziraju se izložbe, javna predavanja, posjeti lokalitetima koji građanima inače nisu toliko dostupni, okrugli stolovi i druga događanja.

U Hrvatskoj je organizacija Dana europske baštine povjerena Ministarstvu kulture i njenoj Upravi za zaštitu kulturne baštine. Program hrvatskih Dana europske baštine i ove je godine vrlo sadržajan i odvijat će se od 18. rujna do 12. listopada.

Dio događanja ove je godine posvećen konzervatorskoj dokumentaciji, odnosno njenoj fotografiji. Konzervatorska fotografija predstavlja nezaobilazno polazište konzervatorskog djelovanja već punih stotinu i šezdeset godina i s punim joj pravom možemo pripisati epitet vizualnog čuvara stanja baštine. Njoj zahvaljujemo uvid u izgled spomenika koji smo u nekom povijesnom trenutku djelomično ili u potpunosti izgubili, kao i bilješku izgleda spomenika prije, za vrijeme, te u konačnici nakon konzervatorskih i/ili restauratorskih zahvata.

DUBROVNIK dominikanski samostan restauriranje Vasarijeve pale  snimio Miljenko Mojaš 1973

VRELO CETINE starohrvatska crkva sv Spasa s narodom  između dva svjetska rata

OGULIN veduta mjesta pod Klekom s pastirima u prvom planu  snimio Josef Löwy 1872

JEŽEVO kod Dugog Sela seoska okućnica snimila Ksenija Marković 1972