Ispod Afganistana otkriveno ležište rijetkih minerala vrijedno bilijun dolara

Angela Hartmann

Unatoč tome što je jedna od najsiromašnijih država svijeta, Afganistan se nalazi na jednom od najbogatijih ležišta rijetkih minerala u svijetu, vrijednom gotovo bilijun dolara, tvrde američki znanstvenici.

Afganistan, veličine približno kao Texas, krcat je mineralima koji su se tu nataložili nakon silovite kolizije Indijskog potkontinenta s Azijom.

Američki geološki institut počeo je s ispitivanjima afganistanskih mineralnih sirovina nakon što su 2004. godine Amerikanci, udruženi sa snagama drugih zemalja, skinuli talibane s vlasti. Ispostavilo se da je osoblje Afganistanskog geološkog instituta zadržalo sovjetske geološke karte i izvješća stara više od 50 godina, koja ukazuju na geološke zlatne rudnike.

2006. godine američki znanstvenici izveli su zračne misije kako bi proveli magnetska, gravitacijska i hiperspektralna ispitivanja širom Afganistana. Magnetskim ispitivanjima tragali su za željezom do dubine od 10 km ispod površine, dok su gravitacijskim ispitivanjima pokušali identificirati sedimentne bazene potencijalno bogate naftom i plinom. Hiperspektralnim ispitivanjima pratili su odbijanje svjetlosti od stijena kako bi identificirali svjetlosne potpise koji su jedinstveni za svaki pojedini mineral. Više od 70% zemlje mapirano je u samo dva mjeseca.

Ispitivanja su potvrdila sve glavne sovjetske nalaze. Procjenjuje se da Afganistan ima 60 milijuna tona bakra, 2,2 milijardi tona željezne rude, 1,4 milijuna tona rijetkih elemenata poput lantana, cerija, neodimija, te žile aluminija, zlata, srebra, cinka, žive i litija. Samo nalazište karbonitita u afganistanskoj pokrajini Helmand, primjerice, vrijedno je 89 milijardi dolara.

„Afganistan je zemlja koja ima ogromno bogatstvo u mineralnim resursima”, rekao je Jack Medlin, geolog i voditelj afganistanskog projekta na Američkom geološkom institutu. „Identificirali smo potencijal za najmanje 24 vrhunska nalazišta minerala.”

Rad znanstvenika objavljen je 15. kolovoza u časopisu Science. (LiveScience)