Skip to content

Ebola – Eksperimentalno cjepivo uspješno testirano na majmunima

ebola 2

Novo američko eksperimentalno cjepivo testirano na majmunima omogućuje “brzu i trajnu” zaštitu od ebole kod primata, navodi se u istraživanju objavljenom u nedjelju, u kojemu se dodaje da se uskoro očekuje testiranje na ljudima.

Jedna injekcija cjepiva omogućila je makaki majmunima “punu kratkoročnu zaštitu od ebole i djelomičnu dugoročnu zaštitu”, zaključili su autori tog istraživanja u časopisu Nature Medecine.

Uz to, životinje koje su dobile dodatnu injekciju u sklopu novog plana cjepljenja koji se istražuje, razvile su trajni imunitet.

Za autore tog istraživanja radi se o prvom dokazivanju trajne zaštite koju pruža cjepivo protiv virusa ebole Zaire, viralne vrste koja je pokrenula epidemiju od koje je već umrlo više od 2.000 ljudi u zapadnoj Africi, prema podacima WHO-a.

Ako bude odobreno, to cjepivo će koristiti stanovništvu tijekom epidemija i u slučaju profesionalne izloženosti u bolnici ili laboratoriju, drže znanstvenici.

Američki institut za alergije i zarazne bolesti (NIAID) objavio je 28. kolovoza da će pokusi cjepiva protiv ebole na ljudima početi početkom rujna.

Ekipa Nancy Sullivan iz istraživačkog centra NIAID je razvila cjepivo na temelju adenovirusa čimpanze nazvan “ChAd3” koji služi kao prijenosnik koji isporučuje dijeliće genetskog materijala virusa ebole u stanice cijepljene osobe.

Ti fragmenti genetskog materijala nisu zarazni, ali pomažu organizmu da nauči prepoznati virus ebole kako bi se od njega obranio. Testiranja na ljudima predstavljaju prvu fazu procesa potvrđivanja cjepiva od ukupno tri. (Foto: Reuters, autor: Hina)