Emir Hadžihafizbegović nagrađen u Veneciji za ulogu u hrvatskom filmu

{youtube}FX5E7SP7Qr8|500|400|0{/youtube}

Glumac Emir Hadžihafizbegović dobio je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u programu Horizonti na Venecijanskom filmskom festivalu za glavnu ulogu u hrvatskom filmu Takva su pravila redatelja Ognjena Sviličića.

Ovo je najvažnije priznanje u mojoj karijeri… Nosim ovu nagradu iz Venecije za hrvatski film ushićen i zadovoljan, ali i odgovoran za uloge koje su preda mnom. Drago mi je da sam nagradom obradovao i hrvatsku i bosanskohercegovačku kinematografiju, rekao je Hadžihafizbegović nakon primanja nagrade.

Film Takva su pravila jedan je od 17 dugometražnih filmova koji su se natjecali u Horizontima, službenom programu Venecije posvećenom novim zanimljivim redateljima, no prikazuje i filmove već etabliranih autora.

Film je nastao u hrvatsko-francusko-srpsko-makedonskoj koprodukciji uz potporu francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju.

Film je nadahnut stvarnim događajima, a prati bračni par sa zagrebačke Savice, u interpretaciji bosanskohercegovačkih glumaca Emira Hadžihafizbegovića i Jasne Žalice, koji se suočavaju s najgorom situacijom u životu kada im sin završi u bolnici nakon što ga pretuče skupina vršnjaka. Maja i Ivo tada će se uhvatiti u koštac s institucijama države, koje su sve samo ne na njihovoj strani i upravo se na to odnosi naslov filma.

Nakon svjetske premijere na venecijanskom festivalu 29. kolovoza, Sviličićev film dobio je vrlo pozitivne recenzije u inozemnim medijima. (HRT, Foto: HAVC)

takva su pravila