Lihtenštajnski Hrvati pozvani u Egipat

RajkaPoljak VladoFranjevic Alexandria

Prvi Aleksandrijski simpozij umjetnosti mediteranskih zemalja će se održati u kooperaciji sa Aleksandrijskim filmskim festivalom mediteranskih zamalja od 10. do 16. rujna 2014.

Simpozij će se održati u poznatom povijesno-kulturnom objektu Qaitbay citadela. Na istom simpoziju nastupaju samo pozvani umjetnici. Pored domaćih, egipatskih likovnih stvaratelja, kako se doznaje iz dokumenta organizatora ovog skupa, sudjelovat će i umjetnici iz Grčke, Hrvatske, Italije, Sirije, Srbije, Slovačke, Tunisa i Turske.

vladoli 2

vladoli 2b
Umjetnici koji će nastupati i njihovi radovi

Kneževina Lihtenštajn geografski dakako ne pripada području Mediterana, ali i njezina će likovno-umjetnička scena biti tamo zastupljena. I to sudjelovanjem supružnika Vlade i Rajke Poljak Franjević rođenih u Hrvatskoj. Rajka je rođena u Mihovljanu kraj Zlatara a Vlado u Martincu kraj Čazme. Ove su godine, da podsjetimo, supružnici Poljak Franjević imali već zajedničke nastupe u njemačkom Karlsruheu i Zagrebu.

Kako se iz pozivnice koju su Vlado i Rajka primili razumije, svi su međunarodni umjetnici pozvani od najvišeg organizacijskog odbora Egipatskog društva filmskih autora i kritičara. Cilj simpozija i radionice je potpirati zajednički rad i izmjenu domaćih i stranih umjetnika kao i nove umjetničke inicijative i interakcije u okviru filmskog festivala.

Vlado se, kao vrlo iskusan internacionalac i svjetski putnik veseli na jednoj strani ponovnom susretu kolega koje nije vidio od zajedničkog nastupa na 3. Pekinškom međunarodnom likovnom bijenalu 2008. Ili susretu sa kolegama koji su svojim prilozima sudjelovali u njegovim projektima a s kojima se do sada nije susretao uživo. Za Rajku će ovaj nastup biti pak nešto posebno. Nakon dosadašnjih izlaganja u Lihtenštajnu, Njemačkoj, Francuskoj i Švicarskoj, ovaj prvi nastup izvan Evrope i u ovako jednom značajnom međunarodnom okviru će sigurno nemalo značiti za daljnji joj kreativno-umjetnički razvoj.

Vlado i Rajka se zahvaljuju onoj jednoj Zakladi u Lihtenšajnu koja ih i opet, cijeneći njihova dosadašnja zalaganja, potpire i na ovom putu te informativnim medijima koji su već prenijeli vijest o istom, ili će to učiniti moguće već uskoro.

vlado