Više od 1.900 mrtvih od ebole u zapadnoj Africi

WestAfrica Ebola

U epidemiji ebole u zapadnoj Africi umrlo je više od 1.900 ljudi od 3.500 potvrđenih slučajeva zaraze, rekla je u Washingtonu glavna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan.

Prema posljednjoj bilanci od ovog tjedna, izvještavamo o 3.500 potvrđenih slučajeva zaraze u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji i više od 1.900 mrtvih, rekla je dr. Chan i dodala da epidemija napreduje.

Ti podaci ukazuju na jako ubrzanje smrtnosti jer je prošlog tjedna WHO izvijestio o 1.552 smrtna slučaja od 3.069 potvrđenih zaraza. Broj mrtvih u toj epidmiji bez presedana od pojave virusa 1976. nadilazi ukupan broj smrtnih ishoda u svim prethodnim pojavama zaraze.

Na konferenciji za novinare Chan je rekla kako se nada da će prenošenje ebole biti zaustavljeno međunarodnom akcijom za šest do devet mjeseci. Navodeći smjernice WHO-a za suzbijanje epidemije, objasnila je da u tri zemlje gdje je epidemija najintenzivnija (Gvineja, Liberija, Sijera Leone) Organizacija želi usporiti napredovanje zaraze za tri mjeseca.

Ukupna smrtnost od ebole 51%

Ukupna smrtnost od ebole dosad je 51% – u Sijera Leoneu 41%, a u Gvineji 66%, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Dužnosnici WHO-a objavili su da se više od 40% slučajeva zaraze ebolom u zapadnoj Africi, gdje je epidemija i počela, pojavilo u posljednjih 21 dan.

Izbijanje epidemije u Demokratskoj Republici Kongu nije povezano s epidemijom u zapadnoj Africi, rekla je novinarima Margaret Chan.

Pohvalila je SAD kao vrlo snažnu potporu u borbi protiv ebole. Od te je bolesti dosad umrlo više od 1.500 ljudi. (HRT)