01 John Stanmeyer

Bečka će galerija WestLicht i ove godine od 5. rujna do 12. listopada predstaviti najbolje novinske fotografije iz protekle godine. Izložba je ujedno i svojevrsni osvrt na događanja u svijetu u 2013. godini, a fotografije se odabiru prema njihovoj sadržajnoj vrijednosti te kreativnosti.

Nagradu od 1955. godine dodjeljuje World Press Photo Foundation, neovisna platforma fotografskog novinarstva koja ima sjedište u Amsterdamu, a članovi devetnaestočlanog žirija izmjenjuju se svake godine.

U okviru ovogodišnjeg natjecanja priložena je 98.671 fotografija iz različitih područja kao što su politika, sport, kultura, priroda itd. Na natječaj su se ove godine prijavila 5.754 profesionalna fotografa iz čak 132 zemlje svijeta, a žiri je nagradio njih 53.

Najboljom fotografijom 2013. godine proglašena je fotografija Amerikanca Johna Stanmeyera koja prikazuje skupinu ljudi koja stoji na mračnoj plaži i svoje svijetleće mobitele pruža prema nebu. Riječ je zapravo o afričkim migrantima na obali Džibutija koji na taj način pokušavaju dobiti jeftin telefonski signal iz susjedne Somalije.

Među nagrađenim fotografima se nalazi i Goran Tomašević iz susjedne Srbije koji je osvojio prvu nagradu u kategoriji Spot News. Tomaševićeva serija fotografija prikazuje pobunjeničke borce koje se bore na ulicama Damaska.

Putujuća izložba World Press Photo 14 i ove će godine obići 45 zemalja svijeta, a u Beču će gostovati po 13. put. Prošlogodišnju je bečku izložbu posjetilo preko 22.000 posjetitelja, a organizatori očekuju podjednak odaziv i ove godine.

05 Goran Tomasevic

Odgovori