Skip to content

Solin – Predstavljena zbirka članaka Joze Kljakovića “Čovjek bez maske”

Čovjek bez maske

Solin – U prepunoj velikoj dvorani Doma kulture Zvonimir u Solinu u srijedu 27. kolovoza predstavljena je nova knjiga o velikom solinskom sinu, slikaru Jozi Kljakoviću pod naslovom “Čovjek bez maske”. Knjigu su predstavili mons. dr. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenjem svetim blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, Andro Krstulović Opara, ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića, i priređivač publikacije dr. don Josip Dukić, profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu

Ova knjiga je novi pogled na Alojzija Stepinca i autentično svjedočenje čovjeka i pisca kojemu je on spasio život izvukavši ga iz ustaškog zatvora i koji je povijesni znalac događanja koja su se događali u Zagrebu 1941. godine. Kljaković je prošao životnu kalvariju i spoznao istinitost iz koje objektivno pokazuje bl. Stepinca kao savjest hrvatskog naroda, što je u knjizi izvrsno pokazao “bez maske”, a to je mogao biti samo zato što je imao čvrstu vjeru u Boga, rekao je, između ostaloga, mons. Juraj Batelja.

Knjiga “Čovjek bez maske” treća je u biblioteci “Jozo Kljaković” koju je u godini obilježavanja 80. obljetnice smrti don Frane Bulića pokrenuo solinski Dom kulture Zvonimir. U ovoj knjizi nalazi se trinaest tematskih odabranih Kljakovićevih članaka, objavljenih u razdoblju od 1947. do 1961. godine.
“Nema sumnje da je Kljaković o ključnim temama za hrvatski narod pisao u pravo vrijeme i nije se ustrčavao to objaviti”, kazao je mons. Batelja. Predstavljanje knjige uveličao je crkveni zbor župe svetoga Martina iz Vranjica. (IKA)

See also  Predstavljanje knjige Sanje Iveković – Dvostruki život: grafički dizajn i suvremena umjetnička praksa