Skip to content

adrealni svjetovi Davida LaChapella u bečkom OstLichtu

David LaChapelle Gas Shell 2014  David LaChapelle

Do 14. rujna 2014

Autoru kontroverznog plakata za ovogodišnji bečki Life Ball koji je zbog svoje izravnosti uspio podići dosta prašine u desničarskim austrijskim krugovima te je protiv njega čak podignuta i kaznena prijava, Davidu LaChapellu, u bečkoj je galeriji OstLicht trenutačno posvećena izložba pod nazivom “Once in the garden”.

LaChapelle je u protekla tri desetljeća stvorio neobičan i prepoznatljiv stil. Radio je s mnogobrojni filmskim i glazbenim zvijezdama, a njegovi su snažni, provokativni, humoristični, glamurozni, no na određeni način i nadrealni radovi trajno obilježili novo estetsko viđenje.

Svojim je bavljenjem temama kao što su spiritualnost, religija, kult osobe i tjelesnost te propitivanjem društvenih normi spola i seksualnosti LaChapelle utjecao na javnu svijest. On nije fotograf u klasičnom smislu, nego tvorac priča, a njegovi su fotografski svjetovi pri tom inspirirani pop kulturnom, barokom, renesansom, kinom te čak i biblijom. Kao na primjer u slučaju spomenutog plakata za Life Ball pod nazivom „Ja sam Adam. Ja sam Eva. Ja sam ja” koji je u centar pažnje stavio transrodnu ženu i manekenu Carmen Carrera.

Pored poznatih LaChapellovih serija iz protekla dva desetljeća kao što su „Amanda Lepore: Addicted to Diamonds”, „Celebrity Gleam” ili „Amanda as Andy Warhol’s Liz Taylor” OstLicht predstavlja i njegove najnovije grupe radova „Earth Laughs in Flowers”, „Gas” te „Land Scape” koje se mogu pogledati još do 14. rujna ove godine.

David LaChapelle Portrait as House 2013  David LaChapelle