U Beču se otvara novi prometni muzej

 Johannes Zinner

U Beču će 13. rujna ove godine biti otvoren novi prometni muzej „Remise”. Posjetitelje u novo uređenim izložbenim prostorijama bivše remize u Erdbergu očekuje putovanje u 150-godišnju povijest razvoja javnog prijevoza u Beču.

Na temelju 14 različitih tematskih cjelina novi muzej prometa omogućava uvid u razvoj javnog prijevoza počevši od konjskog tramvaja iz carskih vremena sve do modernih metro linija.

Bečko poduzeće za javni prijevoz „Winer Linien” nije samo ponuđač usluga, nego je od uvijek predstavljalo i upečatljiv element gradske slike. Stoga se i jedan dio izložbe bavi ulogom javnog prijevoza u razvoju grada i njegovom utjecaju na ljudsku svakodnevicu. No i ratne godine, obnova, motorizacija i kasniji razvoj metroa teme su postava novog muzeja.

Kroz izložbeni se prostor provlače i interaktivni i multimedijalni sadržaji. Tako se posjetitelji mogu voziti u simulatoru bečkog metroa, preuzeti ulogu konduktera ili ući u autobus koji je 1967. prilikom urušavanja mosta Reichsbrücke srušio u Dunav. Posjetitelje pored slobodnog ulaza na dan otvorenja očekuju i bogat popratni program.

 Johannes Zinner 2