Tajni serum protiv ebole

Dvoje Amerikanaca, koji su se u Liberiji zarazili virusom ebola, uspješno su liječeni pomoću sredstva ZMapp-a. Taj serum se već uzdiže kao čudotvorno sredstvo. Službeno je taj lijek testiran samo na majmunima

ebola

Eksperimentalni lijek ZMapp je razvijen u laboratorijima američke farmaceutske tvrtke Mapp Biopharmaceutical Inc. sa sjedištem u San Diegu. Do sada je taj serum testiran samo na majmunima, ali uspješno. Već 2012. godine su znanstvenici objavili jednu studiju u znanstvenom časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences”, u kojemu opisuju kako djeluje ZMapp. Tako navode, na primjer, da se taj serum sastoji od tri antitijela i da je svako od tih antitijela ciljano usmjereno protiv određenih proteinskih struktura ebola virusa.

Tri različita testa su provedena sa ZMappom: jedna skupina majmuna je cijepljena s tim serumom i zatim inficirana opasnim ebola virusom. Druga skupina je prvo inficirana i 48 sati poslije toga je tek ubrizgan serum. Od te skupine ih je tri četvrtine preživjelo. Od životinja iz treće skupine, koji su serumom liječeni tek 120 sati nakon infekcije, preživjelo je njih 43 posto.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju na preveliki entuzijazam. Ističu da taj serum mora proći sve potrebne kliničke testove. No, u slučaju dvoje Amerikanaca je ta faza zbog opasne situacije preskočena. Bilo je potrebno brzo djelovati. Željelo se iskoristiti sve mogućnosti kako bi se pomoglo američkom liječniku i misionarki.

Zbog tog slučaja se sada i na istraživanja na polju ebole drukčije gleda. Nacionalni institut za zdravlje SAD-a je ustupio 28 milijuna dolara za istraživanja kako bi se ubrzalo razvijanje djelotvornog lijeka protiv ebole.

Ta istraživanja, međutim, ne odvijaju se samo punom parom u tvrtki Mapp Bipharmaceutical Inc., već i u Velikoj Britaniji znanstvenici rade na mogućem cjepivu, na primjer na Sveučilištu u Cambridgeu. I oni su svoje sredstvo testirali na majmunima, također uspješno. Ali i u Cambridgeu će trebati proći godine dok se provedu sve potrebne studije. (DW)