Lica hrabrih i slobodnih žena

zene foto
U Münchenu se trenutno može vidjeti izložba fotografija na kojima su žene koje su preživjele polijevanje kiselinom. Ona ih je doduše obilježila i nanijela im bol, ali istodobno ih i osnažila i oslobodila.

zene foto

Jedan iza drugog su nasrtali na Nusrat. Prvo ju je njezin suprug polio kiselinom, a kada je nekako uspjela pobjeći iz sobe, napao ju je i šogor. „Odjeća mi je pala s tijela, cijelo tijelo je gorjelo”, priča Nusrat, mlada Pakistanka. Nakon napada pet mjeseci je provela u bolnici, njezino je lice i danas puno dubokih ožiljaka. „Moja svekrva i svekar kao i ostatak suprugove obitelji često mojoj djeci pokazuju moje fotografije govoreći im da im se majka pretvorila u čudovište”, kaže Nusrat.

Ovo što se dogodilo njoj nije nažalost nikakva rijetkost. Prema procjenama humanitarnih organizacija, diljem svijeta godišnje oko 1.500 osoba (žena ali i muškaraca) doživi istu sudbinu – polijevanja njihova tijela kiselinom. Koliko točno ovih žrtava ima, zapravo se ne zna točno, no pretpostavlja se da je stvaran broj daleko veći. Razlozi pri tome mogu biti različiti. U Ugandi primjerice oko 45 posto žrtava su muškarci, a razlog je zavist – najčešće zbog poslovnog uspjeha ili pak žene. Kada su pak u pitanju žene, ovdje su razlozi najčešće obiteljski odnosi, odnosno sukobi. „Ja sam se udala u jednu veliku obitelj. Zauzvrat je moj brat trebao oženiti moju šogoricu. No, ja sam mu pomogla da oženi onu koju je on zapravo želio. Zato su me napali…”, objašnjava Nusrat.

Priče poput Nusratine dokumentirala je njemačka fotografkinja Ann-Christine Woehrl. U zemljama u kojima su žene sve do danas jednostavno manje vrijedne, u Indiji, Pakistanu, Ugandi, Nepalu, Bangladešu i Kambodži ova 39-godišnjakinja je posjetila žene, žrtve napada kiselinom ili one koje su se pokušale same zapaliti i na taj način si oduzeti život. Portretirala ih je, a fotografije koje su pri tome nastale mogu se ovih dana vidjeti na izložbi u minhenskom Etnološkom muzeju.

Među njima je i Neehari, 26-godišnja žena iz Indije. Ona je 49 puta uzaludno pokušavala zapaliti šibice. Onu posljednju u kutijici je konačno uspjela zapaliti, a s njom i samu sebe. Njezin ju je suprug tjelesno i psihički maltretirao i terorizirao. “On je bio sadist i psihopat. Jedno jutro mi je dao 100 rupija kao plaću za proteklu noć. Bila sam toliko tužna i jednostavno to više nisam mogla podnositi”, priča Neehari i dodaje da se zato željela zapaliti. (DW)