Uhićeni Vinka i Mirko Cetinski.

{youtube}t0r2LF5L1i8|500|400|0{/youtube}

Supružnici Vinka i Mirko Cetinski, protiv kojih su već podignute dvije optužnice zbog malverzacija sa zemljištima u Istri kojima su, zajedno sa kompanjonima u “poslu stoljeća” za više od 150 milijuna kuna oštetili tvrtku Kermas u vlasništvu Danka Končara i pritom tako pribavljen novac zadržali i podijelili među sobom, uhićeni su danas u Rovinju. Sutra (srijeda) bi trebali biti dovedeni na ispitivanje u USKOK u Rijeku. Tijekom prijepodneva policija je obavila i pretragu njihove kuće, no očito da je akcija prošla u tišini jer nitko od susjeda nije primijetio da se u kući i oko nje nešto zbiva niti se pročulo da je policija ponovno zakucala na vrata poznatih susjeda.

U ovom slučaju, koliko je zasad poznato, Cetinske USKOK sumnjiči za krivotvorenje isprava i poticanje poreznih službenika na zlouporabu položaja i ovlasti, a dvoje poreznika koje je danas u Rijeci privela policija sumnjiči se da su zlorabili svoju službu i ovlasti obrađujući njihove porezne predmete. U dogovoru s Cetinskima prihvaćali su bez provjere isprave i prateću dokumentaciju, riječ je poreznim prijavama tijekom 2011., 2012. i 2013. godine, iako su znali da su dokazi o imovini, odnosno njenu podrijetlu, nevjerodostojni. Na taj su način, sumnjaju istražitelji, Cetinski izbjegli plaćanje poreznih davanja na imovinu i novčana sredstva u milijunskim iznosima jer su im izdavana porezna rješenja prema kojima nisu bili obvezni platiti porez.

Dok je trajala istraga o malverzacijama oko kupoprodaje zemljišta za poduzetnika Danka Končara, nakon okončanja koje su podignute dvije optužnice, prva u veljači, a druga u ožujku ove godine, usporedo je trajao i porezni nadzor nad tvrtkama u vlasništvu Vinke i Mirka Cetinskog i svim njihovim osobnim prihodima i rashodima i tada je navodno utvrđeno da je sve što su stekli i u što su ulagali pokriveno zaradom. (VL)

eric10p
Milan Erić