Otvorena izložba “Nepoznati Zagreb Marije Braut”

brautt6

brautt6

Upoznajmo Zagreb kroz objektiv fotografske majstorice

U biografiji hrvatske umjetnice fotografije Marijue Braut na kraju stoji: živi i radi u Zagrebu. I zaista, nema sigurno stanovnika pa i posjetitelja glavnoga grada Hrvatske koji je u Zagrebu nije susreo – kako posjećuje događanja… I zato je zanimljivo da ona, koja je svoj fotografski rad, tj umjetnost, posvetila Zagrebu ima izložbu na kojoj je 80 posto fotografija dosad nikad viđenih! Upravo to nudi nam dakle Marija Braut na izložbi “Nepoznati Zagreb Marije Braut” u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu. Nudi Zagrepčanima, kao i svima koji u ljetnim mjesecima posjećuju Zagreb, mogućnost pogleda na Zagreb kakav je bio nekada, a tada su nastajali vitalni dijelovi grada, njegove prometnice, mostovi, hoteli…

brautt01

Riječ je zapravo o ostvarenju želje same fotografkinje koja ističe: “Dobila sam nagrade i formalna priznanja, ali najviše mi znači kada vidim da su moje fotografije još uvijek aktualne. Nedavno sam u knjižnici na Krvavom mostu vidjela izložbu svojih fotografija Zagreba snimljenih još 60-ih godina. Jednom će netko gledati moje još neobjavljene negative koje ću dati muzejima i galerijama i poželjet će ih razviti i postaviti izložbu. To će mi biti najveće priznanje.”

brautt3

Izložba nudi stotinjak fotografija,a naglasak je stavljen na privatnu arhivu fotografkinje te na foto-arhivu Muzeja grada Zagreba u kojoj se nalazi nekoliko tisuća negativa koje je Marija Braut darovala Muzeju grada Zagreba. Višemjesečnim pomnim odabirom selektirano je stotinjak negativa i kontakt-kopija koji “bacaju” pogled na grad kakav pamte samo starije generacije Zagrepčana. Izložba je, ujedno, dar Umjetničkog paviljona, kako istiću « našoj fotografskoj ikoni koja uskoro slavi svoj 85. rođendan!»

brautt1

Pogledajmo sada tko je sve sudjelovao u realizaciji ove značajne izložbe, a zaista je riječ o ponajboljim mogućim suradnicima. Tako je idejna autorica i kustosica izložbe Jasminka Poklečki Stošić, autori izložbe i likovnog postava su Sanja Bachrach Krištofić i Mario Krištofic, a koautor izložbe je akademik Tonko Maroević. Izbor fotografija potpisuju Sanja Bachrach Krištofić, Marija Braut, Mario Krištofic, Tonko Maroević i Jasminka Poklečki Stošić.

brautt

Kratke naznake iz biografije glase ovako: Marija Braut rođena je 7. kolovoza 1929. u Celju. Godine 1941. doeslila je u Zagreb gdje je maturirala i započela studij arhitekture. Fotografijom se bavi od 1967. godine. Od 1967. do 1970. bila je učenica i suradnik majstora fotografije Toše Dabca. Prvu samostalnu izložbu održala je 1969. s Petrom Dabcem u Galeriji SC u Zagrebu. Članica je ULPUH-a i Foto kluba Zagreb od 1969. godine. Radila je kao fotografkinja u Galerijama grada Zagreba, a nakon 1972. postaje samostalna umjetnica. Održala je preko 100 samostalnih izložbi i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Objavljivala je radove u novinama, časopisima, katalozima likovnih umjetnika i drugim publikacijama. Surađivala je i s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, Dramskim kazalištem Gavella, Satiričkim kazalištem Kerempuh i Dubrovačkim ljetnim igrama. Fotografije Marije Braut čuvaju se u zbirkama u Muzeju grada Zagreba, Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju suvremene umjetnosti, Hrvatskom državnom arhivu,… Živi i radi u Zagrebu.

Nives Gajdobranski

brautt02

brautt5