Likovna kolonija “Kak su brali naši stari”

VLK Florijanović

VLK Florijanović

Moslavina, Vinarija Florijanović, do 12. do 13. 07. 2014.

U organizaciji moslavačkog vinogradara Ivice Florijanovića, čije kolekcije čini niz zlatnih priznanja za vino, ali i lijep fundus slika nastalih s likovnih kolonija “Kak su brali naši stari” – Moslavina živi uz kist i trs. To je pozdravljajući minulog vikenda sudionike u završnici dvodnevne kolonije uz poznati slogan nad moslavačkom panoramom “u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja” rekao pisac rodne Moslavine Dragutin Pasarić.

Ovogodišnje okupljanje slikara, članova više likovnih udruga bilo je u znaku dobrosusjedskog ozračja i slikarskog zanosa. Uz poznatog vinara Florijanovića slikare je gostoprimstvom podržala i obitelj Rosavec iz njegova susjedstva. Upravo s terase obiteljskog i vinogradarskog objekta poput ateljea na otvorenom nudi se slikovita moslavačka razglednica.

Autori uradaka, iako im nije bila prvenstvena stroga stručna prosudba imali su zadovoljstvo da je sudionik kolonije bio i povjesničar umjetnosti prof. Mladen Mitar. Dio ugođaja sa slikarima iz Popovače, Kutine, Zagreba, Siska, Velike Gorice, Brezničkog Huma podijelio je i dr.sc.. Roman Rosavec sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali i predsjednik Mjesnog odbora Osekova, sela s ruba Lonjskog polja.

Tekst i foto: Marija Pukec Žigić

VLK Flor 2