Uskoro: jezično-pjesnička smotra “Croatia rediviva ča-kaj-što”

U Selcima će ponovno vladati poezija

IMG stambuk2

Jezično-pjesnička smotra Croatia rediviva ča-kaj-što održat će se i ove godine u u Selcima na otoku Braču i to 24. puo. Obilježavajući 71. obljetnicu paljenja Selaca od talijanske okupacijske vojske (9. kolovoza 1943.) Croatia rediviva održat će se uoči kataklizmičkog spomendana, u petak 8. kolovoza 2014. u 21 sat. Tada je izim Selaca, koja su najviše stradala i pretvorena su u ruševine, spaljeno još pet bračkih mjesta (Novo Selo, Gornji Humac, Pražnica, Pučišća, Dračevica, Bol). Prelijepo kameno mjesto s osobinama grada, usprkos herojskim naporima domoljubnog načelnika Općine Selca Ivana Štambuka da spriječi fašističko paljenje, uništena su u potpunosti. Gorjela su tri dana i tri noći i tako postala obilježena zauvijek. Od spomenutog barbarskog čina nisu se nikada potpuno oporavila i još uvijek su gradić s pedesetak ruševina. Kako i priliči tradiciji ove pjesničke smotre hrvatski pjesnici čitat će svoje pjesme, a prošlogodišnji poeta oliveatus Branimir Bošnjak, nakon otkrivanja njegove ploče na Zidu od poezije kao prvi predstavit će se publici. O njegovom djelu zborit će Tonko Maroević.

O povijesti manifestacije podosta se zna, ali istaknimo ponovno: manifestaciju Croatia rediviva utemeljio je dr. Drago Štambuk 1991. godine gradeći je na ideji trojstvenosti i koineizacije hrvatskoga jezika. Iz potonjeg proizlazi i već se 30 godina njeguje zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što, iznimno važna za hrvatski jezik i identitet. Organizatori manifestacije jesu: Udruga Croatia rediviva, Općina Selca i KUD Hrvatski sastanak, a jednog od pjesnika (iz svih triju hrvatskih književnih idioma: ča- kaj- što) ovjenčava se Maslinovim vijencem pa dotični/a postaje poeta oliveatus (olivatus). Dvadeset i troje dosadašnjih ovjenčanika predstavljeno je mramornim pločama na Zidu od poezije, na središnjem selačkom trgu, s uklesanim stihovima po utemeljiteljevom ili vlastitom izboru. Njih dvadesetero predstavljeno je svojim stihovima i u četiri knjige Maslinovih vijenaca, u svakoj po pet, pod uredništvom i u izboru utemeljitelja smotre.

Oliveati su, redom, od 1991. godine nadalje: Zlatan Jakšić, Drago Štambuk, Jakša Fiamengo, Božica Jelušić, Vesna Parun, Luko Paljetak, Tonko Maroević, Ivan Golub, Vlasta Vrandečić Lebarić, Slavko Mihalić, Dragutin Tadijanović, Zvonimir Mrkonjić, Petar Gudelj, Sonja Manojlović, Tatjana Radovanović, Mate Ganza, Joško Božanić, Mladen Machiedo, Milko Valent, Zoran Kršul, Igor Zidić, Ante Stamać, Branimir Bošnjak.

Ove će se godine obilježiti i 101. obljetnica podizanja u Selcima, prvoga na svijetu, spomenika Lavu Nikolajeviču Tolstoju, 103. obljetnica otvaranja Tolstojevog perivoja i priprema za postavljanje, u istom perivoju, Radauševe biste Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

dstambuk

 

Pjesnici nastupaju na Trgu Stjepana Radića, popularnoj selačkoj Pijaci, u petak, 8. kolovoza u 21 sat. Večer započinje pozdravnim govorom utemeljitelja Drage Štambuka i njegovim čitanjem pjesme Maslina Vladimira Nazora. Slijedi otkrivanje ploče prošlogodišnjeg oliveatusa Branimira Bošnjaka, s osvrtom Tonka Maroevića na njegovo djelo i Bošnjakovo čitanje vlastitih stihova, te nastupi sudionika. U pauzi vijećanja i izbora ovjenčanika – kraći je glazbeni program, nakon čega utemeljitelj ovjenčava maslinovim vijencem 24. poetu oliveatusa, čija će se ploča naknadno podići na Zidu od poezije.

Što reći nego: u Selcima će još jednom u velikom stilu i s važnim razlogm vladati – poezija… uz budno oko i uho i kreaciju nezaobilaznog poetu i veleposlanika i liječnika, koji ovaj put dolazi iz Brazila, Dragu Štambuka.

Napisala i snimila: Nives Gajdobranski