Spiralni Kanal – Objasni taj svijet

Za sve one koji bi htjeli saznati više detalja o principima funkcioniranja projekta Spiralni Kanali o kojem smo ovdje na portalu već u nekoliko navrata izvještavali, doći će na svoje ako 17.  srpnja ove godine posjete knjižnicu grada Zagreba „Ivana B. Mažuranić” u Laurenčićevoj u Folnegovićevom naselju

{youtube}w3dlsgEtv3M |500|400|0{/youtube}

Vlado Franjević će (rođen u Martincu kraj Čazme koji već dugo živi i djeluje u Kneževini Lihtenštajn) a koji je inicijator ovog interdisciplinarnog međunarodnog i interkulturnog work in progress projekta, zajedno sa Rajkom Poljak (rođenom u Mihovljanu kraj Zlatara) pored njega dosad najglavniji član projekta, s početkom u 18.30 sati voditi program u kojem će projekt SPIRALNI KANALI „Objasni taj svijet” (realiziran ekstra za ovu prigodu) bit centralni dio istog programa.

U projektu Spiralnih Kanala „Objasni taj svijet” sudjeluju sa svojim prilozima slijedeći internacionalni umjetnici, literarni i kulturni radnici: William Andersen (rođen u SAD-u i profesor na američkom Univerzitetu u Kuvajtu), Lizzie Bellotto (umjetnica iz Italije trenutno na putu po Indiji sa humanitarnim projektima baziranim na kreativnom radu), Abha Bhagwat (umjetnica iz Indije), Cumhur Dursun iz Austrije (rođen u Turskoj), Arno Löffler iz Austrije (višegodišnji urednik za kulturu jednog od dva dnevna lista u Lihtenštajnu), Beate Führer (umjetnica i grafički dizajner) Stan Lafleur (Autor) und PALME (kreativno-umjetnički djelatnik) iz Njemačke, Tedi Tadija Dovođa (humanist i autor i promicatelj kulturnih i umjetničkih projekata za djecu i omladinu), Dejan Đorđević (literat), Vesna Todorović (povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka) i Dejan R. Radovanović (povjesničar umjetnosti) iz Srbije, Grete Marstein (umjetnica iz Norveške), Bret Varcados iz SAD-a, Marinka Franulović iz Rusije, odnosno Hrvatske, Martin Kukučka (fotograf i novinar iz Slovačke), Lola Fischer, umjetnica iz Poljske.

Na početku programa će Rajka i Vlado, po ideji i na poziv gospođe Mirte Šimić, koordinatorice knjižnice „Ivana B. Mažuranić” pričati o Kneževini Lihtenštajn. Ta će priča biti uglavnom bazirana na, i inspirirana, osobnim iskustvima te ilustrirana vlastitim fotografijama u digitalnom formatu projiciranom na platno.

U trećem dijelu ovog bogatog programa Rajka i Vlado će čitati svoju literaturu na kajkavskom i standardu. Večim dijelom poetske radove.

Autori programa Poljak Franjević su se potrudili događaj pripremiti po devizi „za svakoga ponešto”! Zahvalni su stoga Mariju Šenici, Vladinom prijatelju iz mladih, zagrebačkih mu dana, koji je spreman gostima otsvirati na gitari. Mario je inače samostalni umjetnički djelatnik, završio grafiku na Školi primijenjenih umjetnosti koji je slušajući stare ruralne blues i ragtime gitariste, proučavao ragtime, country blues, keltsku glazbu i općenito fingerpicking stil sviranja akustične gitare. Svirat će kombinacije tih i takvih dakle muzičkih stilova.

u Jastrebarskom 2011 g
Mario Šenica (Foto: Vedran Falica)

Pozivamo vas OVDJE na kraju pročitati Franjevićev najnoviji tekst napisan ekstra za potrebe portala „Radio Gornji grad” kojeg vodi i uređuje poznati spisatelj, novinar i kulturni radnik Marijan Grakalić. Iz tog se Franjevićevog teksta saznaje dosta još zanimljivih detalja o projektu Spiralni Kanali i ponešto još drugoga što ima veze sa njegovim najnovijim nastupima u Hrvatskoj.