Skip to content

Rad s IRB-a u prestižnom časopisu

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) razvili su jednostavnu i dostupnu laboratorijsku metodu koja unaprijediti razumijevanje kemijskih procesa ključnih za farmaceutsku industriju.

Rezultati su objavljeni u međunarodnom izdanju prestižnoga kemijskog časopisa Angewandte Chemie.

Kako su izvijestili s IRB-a, nova metoda prvi put omogućuje praćenje tijeka mehanokemijske reakcije na molekulskoj razini te praćenje tekućih aditiva u reakcijskoj smjesi.

Nova je metoda jednostavna te primjenjiva u svakom sintetskom laboratoriju, ističu s IRB-a.

Otapala koja se tradicionalno koriste u industriji predstavljaju ozbiljnu opasnost za ljudsko zdravlje i okoliš, a odgovorno upravljanje otapalima predstavlja znatan trošak za potrošače. Unapređivanjem znanja o tijeku mehanokemijskih reakcija doprinosimo tomu da za dvadesetak godina u znanosti i industriji balans, koji za sada ide u korist reakcija s otapalima, prevagne na stranu reakcija u čvrstom stanju. Stoga je svaki novi rezultat istraživanja koji optimizira mehanokemijske reakcije izvrsna vijest za okoliš, industriju i potrošače, ističu s IRB-a.

Rezultati istraživanja objavljeni su u članku “Laboratory real-time and in situ monitoring of mechanochemical milling reactions using Raman spectroscopy” koji su izradili znanstvenici IRB-a dr. sc. Davor Gracin, dr. sc. Vjekoslav Štrukil, dr. sc. Ivan Halasz i dr. sc. Krunoslav Užarević te dr. sc. Tomislav Friščić s McGill University u Kanadi. (Hina)

ante kastelancic (2)
Ante Kaštelančić
See also  Najava - 1. Simpozij o multidisciplinarnoj suradnji u dentalnoj medicini s međunarodnim sudjelovanjem