Skip to content

Udbini tajni popisi “državnih neprijatelja”

udba

U nakladi Središta Hrvatskog svjetskog kongresa za istraživanje komunističkih zločina nad Hrvatima, Mostar, i Hrvatskog žrtvoslovnog društva, Zagreb, ovih je dana izišla knjiga Udbini tajni popisi »državnih neprijatelja«. To je još jedan pokušaj zavirivanja u našu prošlost onakvu kakvom je zaista bila.

U knjizi je objavljena jedna od zadnjih zbirki Udbinih dokumenata s popisom »državnih neprijatelja« koji su svojim vezama s »ekstremnom neprijateljskom emigracijom« rušili Jugoslaviju i Partiju. Ti dokumenti tiskani su u svega 30 primjeraka i ovdje je donesen preslik jednoga od njih. Zadnja korica poprskana mu je ljudskom krvlju kako su potvrdila naknadna istraživanja. Čijom, zbog čega… trenutno je nemoguće odgovoriti. Knjiga donosi nekoliko tisuća imena »ekstremnih emigranata« i njihove organizacije kao i kodna imena onih koji su ih uhodili. Iz ovog dokumenta se vidi zbog čega su sve ljudi bili stavljani na crni državni popis te u kojem su omjeru Hrvati bili označeni kao državni neprijatelji: dva ih je puta više nego Srba i pet puta više nego Muslimana.

Knjigu je trenutno moguće kupiti po knjižarama u Mostaru ili je naručiti od izdavača: SIKZH, Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača, 88000 Mostar; tel.: 036 333-280; faks: 036 333-281; e-adresa: hsk.mostar@gmail.com. Cijena joj je 25 KM ili 100 kn.