Skip to content

Sundar Pichai budući vladar Googlea!

Iako će Larry Page vjerojatno još godinama vladati Googleom, brojni mediji već sada smatraju da bi ga jednom u budućnosti mogao zamijeniti Sundar Pichai.

Sergey Brin i Larry Page osnovali su Google krajem devedesetih i ovu ‘kompaniju iz garaže’ pretvorili u internetskog diva bez čijih je proizvoda poput tražilice, Gmaila ili Androida danas mnogima nemoguće zamisliti svakodnevnicu. Pored njih, glavnu ulogu u kompaniji imao je Eric Schmidt koji je godinama bio izvršni direktor kompanije, da bi prije nekoliko godina ovo je mjesto zauzeo Larry Page – iako će on Googleom vjerojatno vladati još godinama, brojni mediji već sada smatraju da bi ga jednom u budućnosti mogao zamijeniti Sundar Pichai.

Novinari Business Insidera nazvali su ga ‘zvijezdom u usponu’ koji upravlja najvažnijim Googleovim proizvodima poput Androda i Chromea.

U Googleu je još od 2004. godine kada je bio menadžer za Google Toolbar, ekstenziju Internet Explorera – iako je to bio ‘prilično nesexy posao’, Pichai se već tada pokazao kao odličan menadžer čiji je proizvod koristilo oko 25 posto svih internetskih korisnika. Zahvaljujući svojim sposobnostima u Googleu je brzo napredovao pa ga je Marissa Mayer (današnja šefica Yahooa) imenovala direktorom upravljanja proizvodima, da bi s vremenom postao desna ruka Larry Pagea kojeg prati na svim važnim sastancima (npr. bio je dio pregovaračke ekipe koja je nagovorila Tony Fadella da Googleu proda Nest).

Koliko je Pichai cijenjen u tehnološkim krugovima najbolje govori podatak da su ga kontaktirali iz Microsofta kada su tražili nasljednika Stevea Ballmera, zvali su ga i iz Twittera, a zanimljivo je da ga mnogi smatraju ‘Googlevim Timom Cookom’. Naime, on nije tehnološki vizionar poput Pagea (slično kao što Cook nije vizionar poput Jobsa), no dovoljno je sposoban da bi jednom mogao preuzeti čelno mjesto Googlea. (Dnevnik)

borisToplicanec (12)
Boris Topličanec