Skip to content

istina o onome što se sve nalazi u cigaretama

Britanska humanitarna organizacija koja provodi kampanju ”Tobacco-Free Kid” (”Djeca slobodna od duhana”) upozorava na sve opasnije posljedice konzumiranja današnjih cigareta, koje se bitno razlikuju od svojih prethodnika.

{youtube} tCdOAzyKplM|500|400|0{/youtube}

Činjenica je da su cigarete opasnije nego ikad do sada te izazivaju puno veći rizik od bolesti nego primjerice cigarete iz 1964. godine na kojima je bilo izdano prvo upozorenje o štetnosti.

Ne samo da su smrtonosnije, već i izazivaju veću ovisnost nego njihovi prethodnici.

Krivac za to je duhanska industrija koja se koristi brojnim odvartnim trikovima na štetu pušača, kao naprimjer dodavanjem kemijskih spojeva, kako bi ”navukla” što veći broj ljudi na svoje proizvode.

Amonijak, šećer, levulinska kiselina

U to spadaju velike doze nikotina, amonijak koji ubrzava proces kojim nikotin dolazi do mozga i srca, te šećer koji povećava učinak nikotina te omogućuje pušačima da lakše udišu dim. Osim toga, bitno je spomenuti i levulinsku kiselinu koja ublažava duhanski dim i čini ga manje iritantnim za konzumenta.

Isto tako dodavanjem raznih mirisa i okusa cigarete su danas privlačnija roba za početnike. Duhanski dim također čine blažim dodavanjem levulinske kiseline koja ublažava dim i čini ga manje iritantnim.

Pogledajte, na gornjem videu, video koji pokazuje što samo 60 cigareta radi vašim plućima. (Foto: Shutterstock. Net.hr)

woman-and-cig-smoke-shutterstock

See also  Nakić: Nema promjena s izdavanjem C1 uputnica