Skip to content

Dramatično putovanje od Obrovca do Madrida – i Brazila: Luka Modrić

luka-modric

Autor: Goran Čop

Obrovac, Zadar, Široki Brijeg, Zaprešić, Zagreb, London, Madrid i Brazil, to su postaje dosadašnjeg životnog i sportskog puta Luke Modrića, jednog od najboljih igrača u povijesti hrvatskog nogometa, glavne uzdanice današnje hrvatske reprezentacije. U ovoj nadahnuto napisanoj knjizi, kojoj je prethodilo detaljno istraživanje, autor Goran Čop vrlo pomno prati kako je sitan dječačić, prognanik iz Obrovca, koji je prva nogometna znanja stekao na jednom parkiralištu u Zadru, unatoč slaboj fizičkih konstituciji i stalnim sumnjama u njegove kvalitete, postao zvijezda madridskog Reala, najslavnijeg i najbogatijeg nogometnog kluba na svijetu. Nije ga do tih zvjezdanih trenutaka karijere doveo samo veliki sportski talent nego su u tome veliku ulogu imali njegova upornost, disciplina i iznimno miran i staložen karakter. Detaljno su opisani i ključni momenti njegove karijere, najvažnije utakmice u klubovima i reprezentaciji, ali i dramatični pregovori prilikom prelaska iz Dinama u Tottenham i potom u Real.

Autor vrlo plastično opisuje i ličnosti, koji su imali utjecaja na Modrićevo odrastanje, stasanje i sazrijevanje. Portretira ljude koji su u Zadru otkrili njegov talent, njegove prve trenere, spominje i suigrače, koje je upoznao u najranijoj dobi, a sada s njima dijeli nade u reprezentaciji, ali i menadžere koji su odlučivali u kojem će velikom svjetskom klubu Modrić blistati na vrhuncu svoje karijere. Knjiga govori i o tome kako je Modrić prebrodio sve opasnosti koje su mu prijetile i na terenu, ali još više u pregovorima oko njegovih transfera.

Goran Čop (1969.) dugogodišnji je sportski novinar, jedan od najboljih hrvatskih poznavatelja nogometa, erudit i statističar. Studirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Sportskim novinarstvom bavi se od 1989. godine. Surađivao na Radiju 101, Radiju Ciboni, u Sportskim novostima te u nekim danas nepostojećim dnevnicima i tjednicima. Od 1998. do 2007. profesionalno zaposlen u Slobodnoj Dalmaciji, od 2007. slobodni novinar.