PUSK i međunarodni gosti

Na poziv Potpirajuće udruge Spiralnih Kanala (SCSA-SKFV-PUSK) odnosno na poziv predsjednika iste druge, likovnog stvaratelja i autora Vlade Franjevića rođenog u Martincu kraj Čazme, u Lihtenštajnu je prošli vikend boravio filmski producent te suosnivač i voditelj firme Tigerbells iz New Dehlija, gospodin Vivek Kalyan.

rainer-vivek-vlado copy

Kako je udruga PUSK doznala, Tigerbells je jedno od vodećih studija i produkcijskih kuća za animiranje u svijetu i na svojem računu do sada ima više od 500 realiziranih naslova. Vivek Kalyan ima studije u Indiji, Poljskoj i na Filipinima i u prijateljskim je odnosima barem sa jednim oskarovcem a upravo je sudjelovao na filmskom festivalu u francuskom Annecy-u.

Kad je taj Indijac a svjetski putnik u Austriji, najrađe jede gulaš juhu kako je rekao. Jer ponešto zna poljskog zanimalo ga je, putujući po Lihtenštajnu i dijelom Švicarske u pratnji Vlade Franjevića i njegove supruge Rajke Poljak, uspoređivati hrvatski jezik s tim drugim slavenskim jezikom a volio bi posjetiti također i Zagreb jer zna da se tamo rade i dalje skoro pa najbolji animirani filmovi. Mislio je isto da bi figuru profesora Baltazara trebalo nanovo oživjeti.

Zahvaljujući pak jednom drugom profesoru, profesoru dr. Raineru Vollkommeru, direktoru Lihtenštajnskog zemaljskog muzeja, Vivek je saznao da je u službi spašavanja potopljenog Lihtenštajna daleke 1927. sudjelovalo i nekoliko Indijaca. Zanimljivo je pak da je u istom činu sudjelovao tada netko i iz Hrvatske.

{youtube}tb3uLhd4Zrk|500|400|0{/youtube}