Davor Rostuhar: National Geographic – Hrvatska iz zraka

Davor Rostuhar

Hrvatska kakvu još niste vidjeli
– prva hrvatska fotomonografija s brandom National Geographica
– 200-tinjak fotografija velikog formata
– Od 5. lipnja izložba i predstavljanje fotomonografije u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu

„National Geographic – Hrvatska iz zraka”, nova je fotomonografija i izložba koja Hrvatsku, njene prirodne ljepote, ljude i običaje prikazuje iz dosad neviđene perspektive. Autor projekta i fotografija Davor Rostuhar, sedam godina je snimao našu zemlju iz zraka, kroz sva godišnja doba, zabilježivši fascinantne prizore kojih često nismo ni svjesni. Rezultat ovog zahtjevnog projekta Kluba za ekspedicionizam i kulturu je kolekcija preko 200 originalnih fotografija koje otkrivaju nove vrijednosti prirodne i kulturne baštine Rebublike Hrvatske. Premijerna izložba Hrvatske iz zraka održava se u Zagrebu, u Domu hrvatskih likovnih umjetnika od 5. do 28. lipnja 2014.

Prema riječima Davora Rostuhara, fotografa i putopisca koji je uz brojne fotoreportaže i feljtone izdao i četiri knjige, cilj projekta bio je „istražiti Hrvatsku iz zraka, dokumentirati je najsuvremenijim fotografskim metodama i stilom, otkriti nove vrijednosti ali i pružiti novi pogled na poznate vrijednosti”. Projekt je od početka prepoznao najprestižniji svjetski fotografski časopis National Geographic, a dvije od pet dosada objavljenih reportaža, nagrađene su prestižnom nagradom National Geographica. Zasebno izdanje knjige na engleskom jeziku „National Geographic – Croatia from above” ujedno je prva hrvatska fotomonografija koja će kroz brand National Geographica doživjeti svjetsku distribuciju putem mreže ovog priznatog magazina.

-Zadnjih 10-tak godina proputovao sam i dokumentirao život u gotovo stotinu zemalja svijeta, no u pauzama od dalekih destinacija, putovao sam Hrvatskom. „Hrvatska iz zraka” moj je najveći projekt do sad, rezultat je to sedmogodišnjeg truda, odricanja ali i velike pomoći brojnih institucija i pojedinaca bez kojih ovaj financijski i tehnički zahtjevan projekt ne bi bio moguć. Želja mi je ponuditi jedan novi pogled na ljepote naše zemlje, potaknuti sve da još više cijenimo i čuvamo naša kulturna i prirodna blaga.– naglasio je Rostuhar.

Izložbu i fotomonografiju zagrebačka publika može vidjeti u domu Domu hrvatskih likovnih umjetnika već od 5. svibnja, dok će od srpnja do rujna „Hrvatska iz zraka” gostovati u Dubrovniku, Splitu, Hvaru, Zadru, Varaždinu, Rijeci i Osijeku.

Izložba je otvorena svakim danom i blagdanima (osim ponedjeljka) od 13 do 21sat.