Skip to content

Zagrebački praznik gline u CeKaTeu

Centar za kulturu Trešnjevka ugostiti će manifestaciju Zagrebački praznik gline (Zagreb Clay Fest), koja će se održati 18 . i 19. lipnja.

Samar Mogharbel

Riječ je o međunarodnom susretu umjetnika u keramici s bogatim programom na temu “Glina kao mogućnost likovnog izraza”. Organizator ovogodišnjeg zbivanja je udruga LADICA, u partnerstvu s Centrom za kulturu Trešnjevka, a u sklopu programa u Galeriji Modulor 19. lipnja održat će se izložba “EX TEMPORE”. Na izložbi koja će biti otvorena u 19 sati sudjeluju umjetnici iz Argentine, Austrije, Irske, Italije, Jordana, Kanade, Libanona, Nepala, Slovenije, Srbije, Švicarske i Turske, uz još 15 do 20 umjetnika iz Hrvatske. Izložba se može razgledati do nedjelje 22. lipnja, do 14 sati.

Posebnost ove izložbe je kolegijalno žiriranje izlagača, koji će sistemom pozitivne selekcije odrediti nagrade i očitovanja o izvrsnosti. Izložba se može pogledati i u petak -20.6. i subotu 21.6. (od 12-18 sati). Na dan otvaranja izložbe od 10:00 do 17:00 sati, u Cekateu će se održat serija predavanja s projekcijama inspiriranih temom „Glina kao mogućnost likovnog izražavanja”. Predavači su : Dragica Čadež Lapajne (Slovenija), Ursula Früh (Švicarska), Rolando Giovanini, (Italija), Đurđica Horvat, (Hrvatska), Jane Jermyn (Irska), Burcu Karabey (Turska), Samar Mogharbel (Libanon), Michael Moore (Irska),Hanibal Salvaro (Hrvatska), Vilma Villaverde (Argentina) i Jana Žiljak Vujić (Hrvatska).

Ovo je prvi Zagrebački praznik gline, a koji oragnizatori imaju namjeru ubuduće održavati svake godine s ciljem popularizacije umjetničke keramike te međunarodne promocije hrvatske umjetničke keramike i suradnje s kolegicama i kolegama iz cijelog svijeta. Ovakvi događaju bi mogli mnogim kolegicama i kolegama otvoriti nove internacionalne mogućnosti djelovanja.

See also  Grupa G 12 (Slovenija): Sinergije