Franjevićevi SPIRALNI KANALI – Internacionalno umreženje

huston carr inama franjevic
S lijeva na desno: Jonathan Huston, Jennifer Carr, dr. Johannes Inama i Vlado Franjević
Portal Akademija-Art.hr kao niti jedno drugo informativno glasilo u Hrvatskoj prati i podržava internacionalni, interdisciplinarni rad u procesu SPIRALNI KANALI Vlade Franjevića. Isti već traje punu dekadu, a u mreži zamalja u kojima je Franjević sa suradnicima i partnerima iz cijelog svijeta realizirao Spiralne Kanale našlo se osam evropskih država, a sve je počelo 2004. – u Estoniji!

U Hrvatskoj je, u okviru WAG međunarodne likovne kolonije pred tri godine realiziran 5. Spiralni Kanal u Vukovaru. On najnovijim događanjima, aktivnostima i planovima u vezi ovog projekta u kojem se skriva još jako puno potencijala i mogućnosti razgovarali smo sa duhovnim i idejnim vođom projekta Vladom Franjevićem, rođen u Martincu kraj Čazme, završio ŠPU u Zagrebu kao slikar a od 1993. nastanjen u Kneževini Lihtenštajn gdje kao član profesionalnih likovnih stvaratelja (BBKL) i predsjedavajući „Potpirajuće udruge Spiralnih Kanala“ (PUSK) slovi kao jedan od najaktivnijih i najmobilnijih suvremenih kreativaca.

Akademija-art: Gospodine Franjević, „Spiralni Kanali“ kako izgleda nisu samo umjetnički projekt!? Što su oni zapravo i zašto je dobro da ih ima?

Franjević: Na početku, jer sam radio besciljno, jer su me „Kanali“ pokrenuli a da toga nisam bio na racionalnoj osnovi svjestan, oni niti od mene a kamoli od drugih (koji su uglavnom uvijek skeptični) nisu bili prepoznati kao neka posebnost, ali sa odmakom vremena i nakon realizacije čak jednog niza „Spiralnih Kanala“, to se sad smije razumijeti kao određena posebnost koja oko sebe skuplja prije svega dobre ljude. Ponekad se za iste zakače i drugi ali oni se s vremenom  jednostavno „izgube, odljepe, nestanu“ iz jedne jako lijepe priče o zajedničkom kreativnom i društveno vrijednom djelovanju, o uzajamnom pomaganju i nadopunjavanju, o međusobnoj inspiraciji i podršci u vjeri u dobro. Zato je dobro da „Spiralnih Kanala“ bude što više. Oni pokreću ljude i iniciraju u njima posebne vibracije energije pozitivnog predznaka. „Spiralni Kanali“ su postali jedna globalna mreža. Radi se interdisciplinarno i u stvari na multitasking principu. Ponakad se našalim pa kažem, i ovdje se radi prije svega ipak na „drž-nedaj“ principu…

Akademija-art: Što je najnovije, što se događalo sa „Spiralnim Kanalima“ u zadnje vrijeme, odnosno što bi se trebalo dogoditi već uskoro?

Franjević: U zadnja se dva tjedna a i nešto duže svaki dan negdje nešto, u vezi ovog projekta i ukupne ideje događa. Ne bih trebao i smio zbog tog biti začuđen ali ipak malo jesam. Ovdje nekoliko najnovijih primjera kako mreža odnosno projekt funkcionira… Ne tako dugo nastupali smo supruga Rajka Poljak i ja u Karlsruheu gdje su bili izloženi moji likovni radovi i gdje smo čitali moje stihove i kratku pripovijest. Pozvani smo bili od jedne kolegice koja je sudjelovala prošle godine u našim „Spiralnim Kanalima“. Zatim, kolegica Lizzie Bellotto iz Italije je već mjesecima na proputovanju po Indiji. Radi na svojim osobnim projektima ali usput promovira i ideju „Spiralnih Kanala“. Susrela je čak mojim posredstvom i moja dva prijatelja u Bombaju i Dehliju. Jedan je grafički dizajner a drugi u vodstvu firme koja prozivodi animirane filmove. Prvom od ova dva je Lizzie objasnila kako bi bilo dobro da on u jednom od svojih idućih izdanja časopisa izvještava i o „Spiralnim Kanalima“ a i drugom je predložila nešto posebno interesantno. Ovaj drugi će u lipnju posjetiti Francusku pa Švicarsku a radimo na tome da posjeti i Kneževinu Lihtenštajn.

Lizzie je 24.4.2014. na svojem blogu na internet adresi http://artevolutions.wordpress.com napisala između ostalog slijedeće: „Bilo je veličanstveno upoznati inspirirajuću umjetnicu i majku Abha Bhagwat. Prelijepo je kako se stvari svode i povezuju u jedno… Uslijed inicijative koju sam slijedila virtualnom interakcijom pohađala sam on-line tečaj intuitivnog slikarstva Petre Hansen Adamidis iz Toronta, Kanada. Moj trenutni boravak u Indiji nam je na kraju omogučio da se sretnemo osobno i kreiramo zajedno!… Htjela bih zbilja da predstavim Abhu kreativnoj mreži SPIRALNI KANALI toj fantastičnoj zajednici u kojoj kreativne kolaboracije bujaju i inspirirajuće ljude cijelog svijeta zbližavaju jedne s drugima… Veličanstven projekt umjetnika Vlade Franjevića a čiji sam i ja dio.“

Painting AbhaLizzie Small
Zajednički rad umjetnica Lizzie Bellotto i Abha Bhagwat

Olivera Z. Mijušković iz Beograda, glavna i odgovorna urednica online časopisa „Filozofski pogledi“ je upravo izdala novo e-izdanje sa intervjuima nekoliko umjetnika, prije svega onih koji se u svojem djelovanju i radu koriste posebnim vidovima filozofije a koja je nju osobno zaintrigirala. U tom se časopisu nalazi i intervju sa mnom. Iz Slovenije sam od dopredsjednice KUD-a Artoteka Bela Krajina Ajde Skrbinšek dobio vijest i fotografije o objavljivanju jednog novinskog članka. U istom je zabilježeno i moje ime, ime kreatora sedmog „Spiralnog Kanala“ u Obrhu pri Dragatušu 2013. Pored toga, tamo su objavljene prekrasne fotografije „Kanala“ kako ovaj izgleda danas. Mjesto realizacije tog našeg projekta u Sloveniji nedaleko Novog Mesta, postalo je jedna dodatna atrakcija u organiziranim im putovanjima po prirodi. I na to se valjda smije biti ponosan! Žarko Dragičević, književnik i humanist iz Crne Gore je upravo počeo razrađivati plan realiziranja novog „Spiralnog Kanala“ – još ovog ljeta u njegovoj domovini. Ovaj put bi se projekt „Spiralni Kanal“ trebao stopiti u simbiozu sa Dragičevićevim projektom „Wake up humanity!“ Jennifer Carr iz San Pedra u Kaliforniji će ovo ljeto mojim posredstvom biti gost kod naših prijatelja u Ližnjanu u Istri, u svratištu za pisce i ostale kreativce „Zvona i nari“ u posjedu spisatelja, književnika i kulturnih radnika supružnika Natalije Grgorinić i Ognjena Rađena. Supruga mi Rajka Poljak i ja smo bili njihovi gosti 2011. a dogovoreno je da ćemo iduće godine kod njih organizirati međunarodni radni miting „Spiralni Kanali“ na kojem bi trebali sudjelovati barem neki od dosadašnjih sudionika „Spiralnih Kanala“ i najvrijedniji promicatelji istog projekta iz raznih zemalja. Kad sam već spomenuo Jennifer Carr, zanimljivo je dodati da njezini preci potječu iz Crikvenice i da će joj ovo biti prvi boravak u domovini predaka joj. Taj boravak će iskoristiti koliko znam za doradu romana joj i radu na novom. Ima još… Vrli mi prijatelj Stanko Petrović iz Ivanić Grada, pjesnik i pjevač, bivši voditelj pjevačkih zborova Stanko Petrović iz Ivanić Grada posreduje upravo u Hrvatskoj na predmetu komponiranje himne „Spiralnih Kanala“ na makedonskom jer na tu kompoziciju u Skopju čeka gospođa Letka, voditeljica jednog ženskog pjevačkog zbora! Da podsjetimo, slovenska kantautorica Erika Kralj je prošle godine komponirala i ispjevala istu himnu na slovenskom, hrvatskom i engleskom. Zadnja studijska snimanja te himne bila su napravljena prošle godine u Vaduzu. Ludnica živa… Pred neki dan mi se javila iz Estonije, točno iz mjesta gdje sam realizirao prvi „Spiralni Kanal“ jedna kazališna i performans umjetnica iz Splita. Moje je ime našla tamo u nekom katalogu, rekla je. Ostat će dva mjeseca a ja sam ju „nagovaro“ da posjeti mjesto realiziranja „Kanala“ i pokuša tamo osjetiti duh istog koji možda i nju na kraju krajeva „spiralno“ pokrene!

AjdaSkrbinsek
Ajda Skrbinšek kraj 7. SPIRALNOG KANALA u Obrhu pri Dragatušu u Sloveniji

Akademija-art: Da, ovozvuči zbilja jako interesantno. Predsjedavajući ste udruge PUSK. Što je to, kakva je to udruga i čemu ista služi?

Franjević: Projekt je postao preglomazan i prevelik za ovak malog čovjeka kakav sam ja. (Veči zbilja nisam nego recimo Napoleon ili Putin. Htio sam dakako reči, nisam od njih viši ili ako jesam, to je samo zanemarivo malo! J) Mislio sam dakle da bi se bolje, lakše i efikasnije projekt razvijao ubuduće ako imamo organ s kojim nastupamo na van. Drukčije je dakako ako se kao pojedinac obraćam potencijalnim financijerima ili bilo kakvim institucijama a drukčije ako to činimo kao mala zajednica pametno izabranih pojedinaca, pojedinaca koji su se nejedanput već dokazali kao dobri priajtelji… Jako sam zadovoljan činjenicom da su trenutno sa mnom u samom vodstvu udruge ljudi kapaciteta i životopisa kao Austrijanac dr. Johannes Inama, dugogodišnji voditelj KMH-a kulturnog centra općine Ruggell u Lihtenštajnu i bivši voditelj židovskog muzeja u austrijskom Dornbirnu, zatim Jonathan Huston, američki spisatelj i poslovni čovjek odrastao u Švicarskoj a koji naizmjenično živi u Los Angelesu i Lihtenštajnu. Pored njih, tu su i Lihtenštajnac Stefan Sprenger, autor i bivši član Zaklade za kulturu Lihtenštajn te Švicarac, Al’ Leu, akademski kipar i publicist iz Zuericha. Ovaj zadnji je mislio da ćemo u njegovom izdavalaštvu publicirati ove godine knjigu o „Spiralnim Kanalima“.   

Akademija-art: Ovo je dakako i više nego dovoljno informacija iz kojih se da iščitati da „vas ima svugdje“. No dinamika vam je takva da nas ne bi čudilo da pored toga radite ili spremate još nešto!?

Franjević: Ma ima još neki manji projekt na kojem upravo radim i kojeg bih trebao najskorije završiti. Po narudžbi jednog izdavača ovdje u Lihtenštajnu oslikavam dvanaest korica jedne buduće knjige! To je novum te kuće a ja sam drugi po redu likovnjak ovdje koji je upitan za tu i takvu suradnju. Znači, svaka nova knjiga bit će oslikana od strane drugog likovnog umjetnika. Osim toga, pozvani smo Rajka i ja iz uredništva radija „Glas Hrvatske“ da uskoro opet čitamo našu poeziju u eteru. Rajka je to činila nema dugo na kajkavskom, odnosno baš njezinim čitanjem je bio otvoren mjesec hrvatskog jezika na istim radiovalnim dužinama. Počeo sam pisati kratku priču na njemačkom koju ću možda poslati na natječaj u Beču a na koji sam upravo pozvan. Kratku priču na hrvatskom sam pred dan-dva poslao na jedno takmičenje u Hrvatsku. Odatle očekujem uskoro i konačno rješenje jednog poetskog natjecanja na koji sam poslao moje stihove. Pozvan sam da prijavim mogući rad za 6. Pekinško Bijenale likovnih umjetnosti iduće godine u Pekingu. Ideju imam a i dosta još vremena da na tome eventualno radim. (Inače, sudjelovao sam 2008. na 3. im tamo tom Bijenalu.) I tako, nije mi dosadno… A nadam se niti onima koji primaju moje prijave i sva ostala „zanovijetanja“! Ili koji me eto sad možda ovdje čitajući prate.

filozofski-pogledi
Screenshot e-časopisa FILOZOFSKI POGLEDI (http://issuu.com/mphiloliveraz.mijuskovic/docs/filozofskipogledi/63?e=10867621/7596236)