Vuković uvršten u knjigu “The Best Modern and Contemporary Artists”

01 vukovic

01 vukovic

Predstavljanje knjige u Rimu

Vukovićevo uvrštenje u knjigu The Best Modern and Contemporary Artists, pod uredništvom Salvatorea Russoa i Francescoa Saveria Russoa, zajedno s majstorima kao što su: Jackson Pollock, Mark Rotho, Pablo Picasso, Andy Warhol i dr., nastavak je autorove intenzivne inozemne izložbene aktivnosti zadnjih pet godina, pri čemu je četiri puta grupno izlagao u različitim galerijama u New Yorku i u Danskoj, i u dva navrata samostalno u Broadway Gallery u New Yorku. Knjiga obuhvaća najveća imena umjetnosti 20. stoljeća, uključujući i Salvadora Dalija, Andyja Warhola, joana Miróa, Paula Kleea, Marca Chagalla, Jaspera Johnsa, Henrija Matissea, Pieta Mondriana, Modiglianijai, Marina Marinija, Roya Lichtensteina, Edwarda Hoppera, Franza Klinea, Paula Cezannea, Lee Krasner, Monet…

iz knjige

Selekcija umjetnika izvršena je prema kriterijima stilske vrijednosti, kao i na temelju analize njihovog umjetničkog istraživanja, pri čemu se urednici vodili neizbježnom činjenicom da suvremena umjetnost treba nove majstore i nove jezike koji su povezani s tradicijom i enformelovskom semiontikom.

Izdanje uključuje figurativne, apstraktne, konceptualne i enformel umjetnike.

Kritički osvrt urednika o svakom autoru objavljen je na engleskom i talijanskom jeziku.

Vukovićev rad Jadransko čudo iz 2013., akrilik na platnu, 300 x 300 cm., objavljen je u knjizi od 375 str., koja sadrži radove 267 najboljih modernih i suvremenih umjetnika svijeta na 211 stranici. O slici je Salvatore Russo napisao: „ Emocije i prisjećanja su obavijena mističnom atmosferom, čiji rezultat je ritmična izmjena svjetla i sjena, iz kojih se pojavljuju iznenadni bljeskovi. Ovaj svjetlosni vrtlog promatra naš svijet. Svijet prikazan vještom rukom maestra Vukovića”. Objavljena slika je bila i na naslovnici kataloga prošlogodišnje Vukovićeve samostalne izložbe u njujorškoj Broadway Gallery, koju je u članku iz Rima objavio Inoslav Bešker: http://www.jutarnji.hr/slikar-davor-vukovic-bok-uz-bok-s-picassom-i-warholom/1184413/

Predstavljanje je bilo 16.4.2014. godine u 17 sati u Rimu u Gallerie L’Agostiniana (Piazza del Popolo).

Predstavljanju knjige bio je nazočan veleposlanik RH u Rimu, gospodin Damir Grubiša i gospođa Svjetlana Lipanović, likovna kritičarka, koji će se pobrinuti za organizaciju Vukovićeve samostalnu izložbu u Rimu 2015., gospodin Inoslav Bešker dopisnik Jutarnjeg lista iz Rima, te gospodin Silvije Tomašević, dopisnik Večernjeg lista i HTV-a u Rimu sa suprugom i više od 200 posjetitelja.

Knjiga The Best Modern and Contemporary Artists

Ovaj Vukovićev najveći međunarodni uspjeh posljedica je višegodišnjih uspješnih međunarodnih nastupa. Nakon prve njujorške samostalne izložbe 2012. godine, 2013. po drugi put samostalno izlaže u njujorškoj Broadway Gallery sa slikama velikog formata (300 x 300 i 150 x 600 cm.) i na Armory Art Week i Pool Art Fair u New Yorku kao jedan od slikara Broadway Gallery , o čemu je u više navrata članke i intervjue objavljivao renomirani NY Arts Magazine, a ekskluzivno iz New Yorka izvještavao Večernji list.

Američki kustosi pri International Contemporary Artists Publishing, New York, žirirali su njegove radove za knjigu International Contemporary Artists vol. 6 koja je objavljena 2013. godine.

sadrzaj

U 2014., nakon iznimne selekcije, postaje članom New York ART Group.

Iste godine selekcioniran je od strane kustosa HT Art Magazine Publishing, Croydon, Velika Britanija, u knjigu Hidden Treasure Art Magazine Yearbook 2014, Volume II.

Vuković je upravo od istih izdavača upravo selekcioniran za časopis o nasljednicima Jacksona Pollocka pod nazivom “The new heirs of Jackson Pollock – historical paths of the Informal Art”.

Poziv na sudjelovanje u knjizi i predstavljanje knjige The Best Modern and Contemporary Artists, Vukoviću je stigao sredinom prosinca 2013. godine putem interneta, u obliku pozivnog pisma potpisanog od gospodina Francescoa Saverio Russoa, jednog od najpoznatijih likovnih kritičara u Italiji.

Silvije Tomašević Svjetlana Lipanović i Damir Grubiša
Silvije Tomašević Svjetlana Lipanović i Damir Grubiša
Veleposlanik damir Grubiša i likovna kritičarka u Rimu Svjetlana Lipanović
Veleposlanik Damir Grubiša i likovna kritičarka u Rimu Svjetlana Lipanović
Ispred galerije LAgostiniana na Piazza Del Popolo u Rimu
Ispred galerije L’Agostiniana na Piazza Del Popolo u Rimu
Francesco Saverio Russo
Francesco Saverio Russo
Jadransko čudo 2013 akrilik na platnu 300 x 300 cm
Vuković: Jadransko čudo, 2013., akrilik na platnu, 300x300cm (djelo koje je dominiralo Vukovićevom lanjskom izložbom u New Yorku, uvršteno u knjigu)
Piazza del Popolo Rim
Piazza del Popolo, Rim