VAFI: Radionica stop animacije “na ruski”

Leonid Uliana radionica

Stop animacija “na ruski”

Prvi dan VAFI-ja kino je bilo puno. Filmovi sa svih strana svijeta razveselili su djecu. No, dok su jedni gledali filmove, drugi su počeli učiti kako animirati i to “na ruski”

Peto izdanje VAFI-ja (Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin 22.-27.) donosi čak četiri radionice. Prvog dana festivala već je počela prva od njih radionica stop animacije koju vode Uliana Belkina i Leonid Krivenok iz ruskog Studia “Da”.

 Cilj je u ova tri dana, u šest sati, koliko traje radionica pokazati djeci kako napraviti animirani film. Prvo ćemo crtati likove, onda ih izrezivati sa škarama i na kraju – oživjeti. Najbitnije je djeci objasniti kako svoju ideju prenijeti u animirani film – objašnjava Leonid.

Uliana radionica

Scenarij u hodu

Kako se radi o eksperimentalnom filmu, film koji će nastati na ovoj ruskoj radionici na hrvatskom festivalu još nema scenarij. – Izmislit ćemo ga zajedno s djecom u hodu, a snimat ćemo i zvuk – pojašnjava Uliana.

Sigurno im neće ponestati ideja jer djeca koja polaze radionicu zaljubljenici su u crtanje i animaciju.

 Volim crtati, ali kod kuće crtam na kompjuteru. Već sam i napravila nekoliko animiranih filmova, a jedan u 3D-u i to tako da sam gledala videe na youtubeu kako to treba napraviti. Na ovu sam se radionicu javila da vidim što je to stop animacija i kako se to radi – rekla nam je Doroteja (11).

Crtići iz kućne radinosti

I najmlađi polaznik radionice jedva čeka da vidi kako će njegovi crteži postati crtić, a pošto stalno nešto črčka po papiru – na nju ga je upisala mama.

 Mama mi je rekla da idem jer volim crtati. Jednom sam napravio doma crtić ali sam morao okretati stranice pa je to bilo jako sporo – ispričao nam je Noa (7).

Uliana i Leonid ove su radionice već vodili u više europskih i ruskih gradova, a u svom Sankt Petersburgu rade i s djecom s posebnim potrebama, a njihovi su filmovi uvijek društveno orijentirani.

 Ono što je najvažnije prilikom stvaranja filma je kreativni proces kojeg zajedno ostvaruju djeca i odrasli, a ne rezultat – zaključio je Leonid.

VAFI traje do nedjelje 27. travnja, a svi programi su besplatni. Više na www.vafi.hr.