Đumbir je jedan od najpopularnijih začina u svijetu. Koristi se za ublažavanje različitih tegoba, uključujući prehladu, mučnine od putovanja, trudničke mučnine i bolove uzrokovane artritisom

djumbir

Novo istraživanje znanstvenika iz Irana otkriva da đumbir može pomoći u kontroli razine šećera u krvi, što je naročito korisno za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2.

U istraživanju je sudjelovalo 88 osoba, koje pate od dijabetesa tipa 2. Znanstvenici su nasumce odabrali sudionike koji će u razdoblju od 8 tjedana svakodnevno uzimati 1 gram suplementa đumbira 3 puta dnevno.

Ostali sudionici su uzimali placebo. Važno je istaknuti da su svi sudionici nastavili s regularnom terapijom za dijabetes.

Rezultati su pokazali da su sudionici, koji su uzimali đumbir, imali značajno nižu razinu šećera u krvi, prenosi Prevention.

Svi sudionici su bili srednje životne dobi i imali su suvišne kilograme, ali nisu bili pretili. Zanimljivo je da je đumbir pomogao u održavanju razine šećera u krvi stabilnijom, što je također smanjilo potrebu za korištenjem lijekova.

Znanstvenicima još uvijek nije jasno na koji način đumbir smanjuje razinu šećera u krvi, stoga svakako planiraju nastaviti istraživanje.

No, znanstvenici upozoravaju da đumbir može narušiti djelovanje lijekova protiv zgrušavanja krvi pa preporučuju da ga ne uzimate ako pijete te lijekove. Svakako se posavjetujte s liječnikom prije početka korištenja đumbira, kao i bilo kojih drugih začina ili suplemenata s ljekovitim svojstvima. (CentarZdravlja.net)

sercar 1 Previous post Predstavljanje monografije “Hrvoje Šercar”
poslovna zena Next post Neugodni kolege imaju veću šansu za unaprjeđenje