Skip to content

Namirnice koje nije dobro držati u hladnjaku

Želite li da dulje traju, ove namirnice nećete stavljati u hladnjak

hladnjak-nije-dobar-za-kruh-rajcice

Ukoliko niste znali, nekim namirnicama nikako ne odgovara čuvanje u hladnjaku te ih treba držati isključivo na sobnoj temperaturi. U suprotnom – promijent iće okus, a i kraće će trajati.

Rajčice

Tehnički, rajčica je voće, ali po okusu je sličnija povrću. Toliko znate. Svi oni koji ih uzgajaju u vlastitom vrtu znaju da rajčice vole toplinu, a ne hladnoću. A takve su i nakon što se uberu. Zbog toga hladnjak nije najbolje mjesto, u njemu se brzo pretvore u nešto nepoželjno, možda još dobro za kuhanje, ali ne i za salatu. Čuvajte ih stoga na nekoj radnoj površini, ali ne direktno na suncu.

Citrusno voće

Njega je bolje držati na sobnoj temperaturi. Stavite li limun, limetu ili naranče u frižider, kora će im postati gruba, tvrda, a i bit će manje sočni i ukusni.

Češnjak

Da bi ostao zdrav, treba ga čuvati na suhom mjestu, a to je najčešće ostava. Hladnjak je previše vlažan. Osim toga, u hladnjaku nema strujanja zraka pa lakše dolazi i do truljenja. Nemojte ga čuvati u blizini krumpira jer krumpir ispušta vlagu i plin koji potiče kvarenje češnjaka. Češnjak čuvajte na hladnom, tamnom mjestu na kojem je dobra ventilacija. Zbog svjetlosti češnjak može postati gorak. Za razliku od češnjaka, crveni luk koji sadrži više vode čuvajte u hladnjaku.

Avokado

Avokado počinje sazrijevati tek nakon što se ubere. Kupite li tvrd avokado, ne čuvajte ga u hladnjaku jer ćete usporiti proces sazrijevanja. S druge strane ako je avokado već mekan, a vi ga ne mislite odmah koristiti, čuvanje u hladnjaku će produžiti rok trajanja.

Bosiljak

Rajčice i bosiljak se dobro slažu na tanjuru, a vole biti zajedno i prije upotrebe. I bosiljak voli toplinu, a ako se duže čuva u hladnjaku, uvene prije vremena. Sa svježim bosiljkom je najbolje postupati kao i sa cvijećem. Čuvajte ga u čaši vode, koju ćete mijenjati svaki drugi dan, te dalje od direktnog sunčevog svjetla. Pokrijete li ga plastičnom vrećicom koju ste zbog dotoka svježeg zraka probušili, ostat će svježiji.

Kruh

Kruh će se u hladnjaku brzo osušiti. Ono što planirate pojedesti u roku od četiri dana držite na sobnoj temperaturi, a ostatak zamrznite.

Krumpir

Hladnije temperature negativno utiču na okus krumpira, pa ga držite van hladnjaka, u ostavi u papirnatim kesama. Plastične kese nisu dobre jer zadržavaju vlagu, koja utječe na brzo propadanje krumpira. Većina sorti krumpira trebala bi trajati do tri tjedna.

Foto: Fotolia, Atma.hr