Otvoren natječaj za 10. jubilarne “Erste fragmente”

Erste&Steiermärkische Bank d.d. (Erste banka) ove godine obilježava desetu, jubilarnu obljetnicu natječaja „Erste fragmenti”, a kojeg raspisuje kako bi mladim umjetnicima pružila potporu i omogućila afirmaciju njihovog stvaralaštva

Ovogodišnji natječaj „Erste fragmenti 10″ traje do 9. travnja 2014., a na njega svoja djela mogu prijaviti likovni umjetnici do 30 godina te studenti akademija likovnih umjetnosti

Djela za otkup odabrat će stručno povjerenstvo u sastavu: voditelj Galerije Matice hrvatske Vanja Babić, likovna kritičarka Jutarnjeg lista Patricia Kiš, ravnateljica Hrvatskog društva likovnih umjetnika Gaella Gottwald, akademski slikar Branko Milenković te ravnatelj Strossmayerove galerije Borivoj Popovčak.

U skladu s odlukom stručnog povjerenstva, banka će otkupiti najbolja djela te će dodijeliti posebnu Grand Prix novčanu nagradu u iznosu od 10.000 kuna. Ujedno će dodijeliti i posebnu nagradu temeljem glasova Facebook publike u iznosu od 3.000 kuna. U sklopu natječaja banka dodjeljuje i jednu godišnju stipendiju u visini 1.000 kuna mjesečno, a za koju se mogu kandidirati studenti likovnih akademija u Zagrebu, Osijeku, Rijeci ili Splitu.

Sva otkupljena djela bit će predstavljena na izložbama u Zagrebu i Rijeci, a s obzirom da je riječ o jubilarnim Erste fragmentima uz novootkupljene radove bit će izloženi i radovi umjetnika, dobitnika Grand Prix nagrade u prethodnih devet natječaja. Tako će, između ostalih, predstaviti nova djela Sanele Đurinec, Ines Matijević, Sebastijana Dračića, Srđana Kovačevića, Vlatke Škoro, Martine Grlić i Ivana Prerada.

zlatan vehabovic in studio 2013 photo damir zizic

Treba napomenuti kako su mnogi mladi autori, čiji je rad Erste banka podržala još na početku njihovog stvaralaštva, danas afirmirani umjetnici, poput Zlatana Vehabovića, jednog od dobitnika Erste Grand Prix nagrade, koji je povodom obilježavanja 10. obljetnice izjavio: „Kada sam dobio prvu nagradu Novih fragmenata bio sam apsolvent na završnoj godini akademije. U tom trenutku osjećao sam strah i neizvjesnost nadolazećeg zanimanja, tjeskobu poznatu svim mladim umjetnicima na početku svoga djelovanja. Nagrada je bila najbolja potvrda da moj rad nije besmislen i da će se upornost i trud jednoga dana isplatiti. Danas kada gledam skoro 10 godina unatrag, upravo prvi poticaji djeluju najvažnije.”

Martina Grlic

Važnost sudjelovanja u projektu istaknula je i Martina Grlić, pobjednica iz 2012.: “Mislim da svakom mladom čovjeku koji je na početku svoje karijere pomaže bilo kakva mogućnost da se natječe i da kroz to pokaže svoje radove. To je ujedno i poticaj i izazov, pogotovo kada je riječ o projektu u kojem se ujedinjuju mišljenje struke, kapital i zdrava doza reklame. Lijep je osjećaj dobiti nagradu za svoj rad, u konačnici to je potvrda kako se trud isplatio.”

Natječaj „Erste fragmenti” provodi se od 2001. godine te predstavlja jedinstven projekt u Hrvatskoj kojim je do sada od 124 umjetnika otkupljeno ukupno 146 radova. Osnovna ideja projekta je dati doprinos razvoju umjetnosti i afirmaciji mladih umjetnika, a paralelno s time kvalitetno i stimulativno opremiti radne prostore banke tako da u njima podjednako uživaju i zaposlenici i klijenti.

Više o prijavama na natječaj na www.erstebank.hr