Skip to content

Vlado i Rajka Poljak Franjević u Karlsruheu

Od 15. do 30 ožujka 2014. u njemačkom se Karlsruheu održavaju socio-kulturne manifestacije pod naslovom „Tjedni Karlsruhea protiv rasizma”

franjevic 1
Na 33. stranici programskog kataloga predstavljeni su Vlado i Rajka

U pozdravnoj poruci javnosti nadgradonačelnika istog grada dr. Franka Mentrupa, otisnutoj na početku kataloga programa ovog događanja, stoji između ostalog:

„Tjedni protiv rasizma se u oblicima predavanja, diskusija, izložbi i koncerata bave desno ekstremnim načinima razmišljanja i djelovanja kao i svakodnevnim rasizmom i imaju za cilj preispitati stereotipe i pretpostavke. Učesnicima će biti omogućeno reflektirati vlastito mišljenje i djelovanje…”

U okviru ukupnog programa je 14. ožujka u prostoru alternativne umjetničke scene u galeriji „Preview.SÜD” bila otvorena skupna izložba „Artladung” s djelima međunarodnih likovnim stvaratelja. Na poziv kolegice Renate Schweizer, jedne od voditeljica ovog prostora, sa dva manja rada na toj izložbi sudjeluje i hrvatsko-lihtenštajnski multimedijalni umjetnik Vlado Franjević, rođen u selu Martinac kraj Čazme.

U nedjelju, 16. ožujka na istom su mjestu nastupali supružnici Vlado i Rajka Poljak Franjević čitajući prvo Vladinu kraću prozu koju je isti napisao ekstra za ovu priliku, te stihove na njemačkom i kajkavskom. Zagorka Rajka, rođena u selu Mihovljan kraj Zlatara, čitala je i u Karsruheu na svoj osebujan i originalan način a što je prije svega godilo ušima Hrvatica i Hrvata u publici a porijeklom iz bosansko-hercegovačkih mjesta Ljubuški, Kakanj, Sarajevo. Između ostalog i uredniku i voditelju Hrvatskog radija u Karlsruheu, cijenjenom Vladi Buliću koji je snimio cijeli ovaj literarni program te intervju sa Vladom. Pa je za očekivati da će isti audio zapis već uskoro biti odaslan i putem valova spomenutog radija.

Kreativci iz Lihtenštajna se ovim putem zahvaljuju svim hrvatskim, lihtenštajnskim i njemačkim informativnim medijima koji su na prijateljski način podržali i ovaj njihov nastup, te gostima koji su prevalili sedamdesetak ili čak više od tristo kilometara udaljen put a da bi se konačno s njima upoznali i uživo. S njima, Vladom i Rajkom Poljak Franjević. (Jedan je tako Brazilac stigao ekstra za ovu prigodu čak iz udaljenog Münchena.)

franjevic 2
S lijeva na desno: Vlado i Rajka Poljak Franjević, Renate Schweizer, supružnici Dana i Iustin Pandici. (Renate i Dana su svojim prilozima prošle godine sudjelovale u Vladinim i Rajkinim „ZEMLJI S LJUBAVLJU” – SPIRALNIM KANALIMA – www.spiral-channels.net)

franjevic 3
Vlado Bulić i Rajka Poljak Franjević sa Balarminom Barros, jednim od umjetnika sudionika izložbe. Isti živi u Karlsruheu a rođen je u Mozambiku baš kao i otac krsnog kumčeta Vlade Franjevića 

franjevic 4
Rajka Poljak i Vlado Franjević na samom početku njihovog nedjeljnog programa

franjevic 5
Ponekad se čini, šarenilo zna uistinu biti lijepo i simpatično. Na ovoj slici s jedanaest ljudi (i jednim psom) nalaze se Nijemci, Hrvati i Hrvatice, (barem) jedna Bosanka, Lihtenštajnac, Brazilac i Bugarka. Ovo je društvo bilo fotografirano od jedne Ruskinje (udata za Luksemburžanina)