Skip to content

Put nade –-1001 misao za radostan život

Na hrvatskom jeziku u izdanju nakladne kuće Verbum upravo je objavljena knjiga “Put nade. 1001 misao za radostan život” Françoisa Xaviera Nguyena Van Thuana

Put-nade

Francois Xavier Nguyen Van Thuan (1928.-2002.), nakon studija u Rimu, 1967. godine imenovan je biskupom u Nhatrangu (Vijetnam), a 1975. pomoćnim nadbiskupom Saigona (sada Hochiminhville). Nekoliko mjeseci nakon imenovanja bio je uhićen te je proveo u zatvoru trinaest godina od čega devet godina u samici. Te su godine uvelike obilježile njegov život i upravo u to vrijeme piše “Put nade. 1001 misao za radostan život”. Osobitost knjige proizlazi i iz toga što je ove misli zapisivao u vremenu najveće patnje, a one odražavaju vedrinu i duboku nadu onoga koji sam svjedočeći Krista poziva i druge da na svom životnom putu i raskrižjima odaberu nadu i radost koje će ih voditi kroz sve nedaće.

Tijekom godina provedenih u zatvoru pod komunističkim režimom, sajgonski nadbiskup Van Thuan potajice bilježi misli na komadiće papira koje neopaženo uspijeva dostaviti kršćanskoj zajednici u Vijetnamu. Ti su snažni duhovni poticaji kružili među vijetnamskim katolicima hrabreći ih da ostanu postojani u vjeri i nadi te da ne klonu duhom. Rukopis je očuvan zahvaljujući izbjeglicama koji su u ovim tekstovima nalazili snagu, spokoj, vjeru i nadu u dramatičnim trenutcima svoga bijega. Te su misli ukoričene u ovoj knjizi koja je prevedena na mnoge svjetske jezike, postavši prvorazredni duhovni bestseler u kojemu snagu, odvažnost i vedrinu pronalaze tisuće čitatelja.

Imanje, poziv, nutarnji život, molitva, žrtva, snaga, vjera, siromaštvo, obitelj, mudrost, učenje, ljubav, nada, svakodnevni život,… teme su to koje Van Thuan obrađuje u 1001 misli, a dirnut će svakoga tko ih bude čitao.

Herojsko i radosno trpljenje kardinala Van Thuana za Krista te njegov primjer sveta života ostavili su traga na mnogima koji su ga poznavali pa je tako već pet godina nakon smrti pokrenut proces za njegovu beatifikaciju te dobiva naslov sluga Božji.

O knjizi možete saznati više ovdje, a možete je i prelistati.