Skip to content

Mala retrospektiva keramoskulptura Višnje Markovinović

Visnja Markovinovic 1

U petak, 21. ožujka u 19 sati, u kerameikonovoj galeriji K10, varaždinskoj publici predstavlja se svojom malom retrospektivom jedna od velikih dama hrvatske umjetnosti – slikarica i keramičarka Višnja Markovinović.

foto-galerija

Iskustvo boravka u Londonu, gdje se napajala na svjetskim izvorima umjetnosti, ostavilo je na Višnji Markovinović trajni trag u izrazu i otvorenosti prema svijetu i događanjima pa umjetnica i danas u svojoj zreloj dobi ostaje aktualna i suvremena ali pri tome i izrazito svoja.

Višnja Markovinović dala je i svoj veliki i dugogodišnji doprinos pedagoškom radu na području keramike.

Keramoskulpture koje izlaže obuhvaćaju vremensko razdoblje od 1982. do današnjih dana.

Izložba se može razgledati do 21. travnja 2014. godine

Visnja Markovinovic 3

Višnja Markovinović rođena 1930. godine u Zagrebu, gdje je 1955. godine diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti, u klasi profesora Ernesta Tomaševića. Od 1961. do 1977. godine živi i radi u Londonu gdje se umjetnički usavršavala u poznatim likovnim radionicama. Sudjeluje na brojnim studijskim putovanjima po Italiji, Francuskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, a radovi joj se nalaze u Engleskoj, Kanadi, Poljskoj, Austriji i Hrvatskoj. Sudionica je i nekoliko umjetničkih kolonija i članica HDLU-a, ULUPUH-a, LIKUM-a i KERAMEIKONA, Hrvatskog keramičarskog udruženja. Aktivno živi i radi u Zagrebu.

«Markovinović je samosvojna umjetnica, dovoljno univerzalna, dovoljno suvremena, a ipak vjerna svojim emotivnim ishodištima i vezi s ambijentalnim. Ono što krasi i nju, a i popriličan broj umjetnika koji se znaju oduprijeti vladavini trendova, po cijenu da budu i zanemareni, jest uščuvana emotivnost i nedjeljiva veza između medija i duhovnosti. Višnji Markovinović je stalo do unutarnjeg integriteta i do iskrenosti stvaranja.»
(Elena Cvetkova u katalogu Višnje Markovinović, Retrospektiva 1960.-2000., Galerija Ulrich u Zagrebu)