Skip to content

Uskršnje radionice – ukrašavanja pisanica voskom

Uskrsna radionica - voskom

Organizator: Muzej Moslavine i Kordinacijski odbor – grad prijatelj djece
Tema: Uskršnje radionice
Vrijeme: 13. 3. 2014. u 18,00 sati i 14. 3. 2014. u 18,00 sati
Mjesto: Muzej Moslavine Kutina
Voditeljica: Slavica Moslavac

Zbor velike zainteresiranosti, Muzej Moslavine i Kordinacijski odbor-grad prijatelj djece, već niz godina organiziraju ukskršnje radionice, pa tako i ove godine. 13. 3. bit će organizirana kreativna radionica ukrašavanje pisanica voskom u više boja – za odrasle, dok će slijedećeg dana, tj. 14.3. 2014. također uskršnja radionica ukrašavanja pisanica voskom u više boja biti za djecu i učenike, te njihove voditelje.

Potrebno ponijeti

Na radionicu 13. i 14. 3. 2012. u 18,00 u MMK potrebno je donijeti:
1. 5 ispuhanih jaja
2. olovku sa gumicom ili drveni štapić u koji se usadi špenadla, bumbovačica ili pribadača
3. boje za jaja
4. kist
5. nekoliko posudica i žlica
6. papirnate ubruse ili platnene kuhinjske krpe
7. limenku od konzerve (do visine 4 cm)
8. svijeće i dušicu
9. fen
10.vosak
11.ocat

Uskrs, vazam ili vuzem je najveći i najznačajniji kršćanski blagdan. Crkva pred sam blagdan Uskrs preuzima centralno mjesto i značenje u vjerskim obredima. U Hrvata uskrsni su običaji ukorijenjeni u svijest kao svetkovina istinskog veselja i blagdan duhovnog očišćenja, preporoda s kojim je nagovješteno novo bujanje života i prirode. Kršćani slave proslavljenog Isusa, kada je, nakon zemaljskog života provedenog u svom zavičaju i s članovima obitelji, te trogodišnjeg naučavanja i javnog djelovanja, bio mučen i razapet na križ, pokopan i treći dan ustao iz groba, hrvatski kažemo uskrsnuo. Od svih kršćanskih svetkovina najduže se slavi, tj. sedam tjedana, i u tom se razdoblju posebno naglašava i pjeva riječ Aleluja, što znači Hvalite Gospodina. To je pobjednički usklik Kristovih sljedbenika, izričaj veselja zbog pobjede nad silama mraka, radosti i sreće.

Pisanica ukrasena voskom pocetak

Stariji naziv za Uskrs je vuzem prema riječi – vzeti što znači – vrijeme kada se ponovo uzimaju mrsna jela, tj. meso; te mlađi naziv Uskrs prema riječi krsnuti što znači dići se, oživjeti.

Pisanica ukrasena voskom