ruke

Eksperimenti provedeni na životinjama ukazuju na vezu kemijskih spojeva iz tzv. zapadnjačke prehrane i većeg rizika za Alzheimerovu bolest

Znanstvenici s Mount Sinai School of Medicine u New Yorku su utvrdili kako AGE spojevi doprinose nastanku naslaga beta-amiloidnih proteina u mozgu.

Ovakve naslage su već povezane sa slabljenjem pamćenja i razvojem Alzheimerove bolesti.

Prehrana s većim udjelom AGE spojeva je povećavala i rizik za poteškoće s kretanjem, piše stručni časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

AGE spojevi su i inače prisutni u ljudskom organizmu u malim količinama, a u hrani životinjskog podrijetla se javljaju nakon obrade na visokim temperaturama.

Glede mesa to se odnosi na prženje te pečenje na žaru ili roštilju, a glede mlijeka na pasterizaciju ili sterilizaciju.
Znanstvenici pojašnjavaju kako akumulacija AGE spojeva u organizmu potiče upalne procese, što povećava rizik za Alzheimerovu bolest.

Dodatna analiza provedena na uzorku od 93 osobe starije od 60 godina je povezala povišenu koncentraciju AGE spojeva u krvi s bržim padom mentalnih sposobnosti tijekom promatranog razdoblja od 9 mjeseci.

Leave a Reply