Skip to content

Izložba Margarete Krstić: Dondolaši i zvončari u keramici

margareta krstic

U Stalnom postavu Općine Jelenje – Turistička zajednica otvorena je izložba Margarete Krstić pod nazivom „Dondolaši i zvončari u keramici”

Da je život na Grobinštini prisutan od pamtivijeka i prije toga, glasno, tjerajući sve zlo ovog Svijeta poručuje ciklus Dondolaša i Zvončara Margarete Krstić. Ova cjelina odiše nemirom pradavna, zgusnutom energijom neolitičkog straha, uzburkanim srcem pobjedonosne kretnje. Crno bijelo u kovitlacu borbe svjetla i tame donosi nošnje, boje, zvukove, kretnje i nakite u ushitu ludičke kulminacije muške snage. Vibrirajuća energičnost mišičja u transu obredne kretnje priča virilno jačajući tradiciju u prepoznavanju genetička poslanja. Kad bi kraj u kome živimo trebali predstaviti životom u kontinuumu istog prežitka radosti i suza, onda bi to bio rasplesani ciklus rastjerivača tame što donoseći radost pali buktinju svjetla za budućnost.

Grubost tekstura, ispucalost glazura te skromna paleta zapravo najbolje kondenziraju pogled u prošlost ispričanu keramikom, skulpturom, figuracijom bez pretenzija no savršeno ostvarenim zadatkom. Imaginacija, naslijeđe i kreacija u spontanoj igri rukama stvaraju konkretne poruke koje ne završavaju točkom no prostorom za daljnja maštanja i dodir s magičnim prostorom Margaretina stvaranja ističe u katalogu Theodor de Canziani.

Dondolaši su bili ljudi koje su vlastelini iznajmljivali za čuvanje stoke a oni su zvonjavom plašili zvjeri koje su se spuštale iz okolnih šuma. Pokriveni životinjskim obilježjima na glavama, u rukama sjekire, vile a o pojasu vezana zvona. Stari dondolaši znali su puno puta pored živine potjerati ono zlo koje je prijetilo u stara vremena Mlečani, Tatari, Turci… i tako su sačuvali našu slobodu i hrvatsko ime. Danas dondolaši u vrijeme karnevala odlaze na različite zabave i gostovanja prikazujući dio grobničke tracijije. Ovaj tekst koji prati zaštićene keramičke skulpture Margarete Krstić u registru Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo po brojem D20090207 „UMJETNIČKA KERAMIKA”, međunarodna klasifikacija Loc (9)Cl. 11-02.

Dondolaši i zvončari kreću se osobitim korakom, lagano teturajući i međusobno sudarajući bokovima u određenom ritmu. Kada dođu na odredište postupno se zbijaju formirajući kružnicu i potom se zbiju na kup okrenuti leđima prema unutra i dalje intenzivno zvoneći. Dondolaške i zvončarske grupe sadrže još neke likove poput vođe sa zastavom ili okićenim zimzeleni stabalcem, itd. Neke pratili vrag, medvjed, dva čuvara i lopov (tat).