Skip to content

Poziv hrvatskim znanstvenicima

laboratorij

Hrvatski znanstvenici, male i srednje tvrtke, regulatorne agencije i farmaceutska industrija pozvani su u petak da se uključe u projekte istraživanja novih lijekova, koji se na razini Europske unije financiraju budžetom od 2 milijarde eura

Inicijativa za inovativne lijekove (The Innovative Medicines Initiative – IMI) jedinstveno je paneuropsko javno-privatno partnerstvo između Europske komisije (EK) i Europske federacije farmaceutskih industrija i udruženja (EFPIA).

Njime je omogućena suradnja između malih i srednjih tvrtki, sveučilišta i drugih istraživačkih organizacija, bolnica, udruga pacijenata, javne vlasti i velikih farmaceutskih tvrtki okupljenih u istraživački konzorcij.

S budžetom od 2 milijarde eura IMI je usmjeren na otkrića sigurnijih i djelotvornijih lijekova, poboljšanje zdravlja i blagostanja europskih građana, nove i učinkovitije dijagnostike i liječenja te na oživljavanje biofarmaceutske i bioznanstvene industrije u Europi, istaknuto je na Info danu Inicijative za inovativne lijekove IMI, održanom na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu.

Znanstvenici, zainteresirani za sudjelovanje, trebaju poslati dopis IMI-u u Bruxelles.

Tamo će njihove ideje proći znanstvenu provjeru, a nezavisni ocjenjivači IMI-a konačno će odlučiti o odobravanju projekta.

Riječ je o najvećem javno-privatnom partnerstvu u farmaceutskom istraživanju u svijetu.

Trenutačno više od 4500 istraživača uspješno surađuje pod okriljem IMI-ja koji financira 40 projekata ‘teških’ 1,2 milijarde eura.

Usredotočeni su na nove metode te ubrzani razvoj sigurnijih i djelotvornijih načina liječenja za pacijente.

Na početku 2013., bilo je ukupno 320 publiciranih radova koji su proizašli iz IMI projekata, a 82,7% njih publicirano je u top znanstvenim časopisima uključujući Nature, JAMA, PNAS and Nature Genetics. (Hina)