Vlado Franjević “maršira” dalje

VladoFranjevic Sign80

Spiralni kanali Vlade Franjevića i njegove supruge Rajke Poljak djeluju pozitivno

Kreativno se i internacionalno šire… «Uvlače» u se sve više dobronamjernika. Prvi dokaz tome ove godine je, nakon prošlogodišnjih prekrasnih događanja, odnosno realizacija Kanala u Slovačkoj, Sloveniji i Italiji te zaključne manifestacije u Liechtensteinu, poziv Franjeviću iz Njemačke da sudjelovanje u okviru jedne skupne izložbe u Karlsruheu sredinom ožujka. Na to sudjelovanje dotični je multimedijalni i likovni stvaratelj i autor iz Kneževine Liechtenstein, a rođen u selu Martinac kraj Čazme, pozvan od kolegice Renate Schweizer, aktivne umjetnice galerije PREVIEW-SÜD, prostora u kojem će biti organizirana spomenuta izložba. Ista je pak kolegica sudjelovala svojim prilogom prošle godine u Vladinom i Rajkinom Spiralnom kanalu u Italiji, blizina Assisija. Franjević neće u Karlsruheu izlagati samo likovne radove nego i čitati tekst proze koji je napisao baš za ovaj nastup a na temu rasizam i diskriminacija, te zajedno sa suprugom Rajkom, za ovaj nastup posebno izabranu mu poeziju. Kao i zadnjih dvadeset godina u njemačkom govornom području, Vladina će se poezija čitati paralelno na hrvatskom i njemačkom.

Pored ovog događanja eksperimentalno će se po prvi put izvesti i njemačka verzija himne Spiralni kanali koja je tonski zaštitni znak interdisciplinarnog procesualnog projekta Spiralni kanali a čiji je tekst dakako osmislio Vlado. Za komponiranje i izvedbu ove verzije himne će se pobrinuti „Resha and Friends”.

Pred kratko vrijeme je u elektronskom časopisu „Filozofski pogledi” iz Srbije a kojeg vodi i uređuje Olivera Z. Mijušković objavljen zanimjiv intervju sa Vladom Franjevićem. Mijuškovićeva je osobno vodila taj već poprilično zapažen intervju do kojeg se skreće preko ove Vladine blog-stranice www.vlado.li/2014/01/25/nekoliko-reakcija-na-moj-zadnji-intervju. Na istoj su stranici objavljeni i zanimljivi komentari onih koji su intervju do sad već čitali!

Na kraju ovog priloga navodimo kratki izvadak iz Franjevićevog proznog teksta a kojeg će ovaj čitati u nedjelju, 16.3.2014. s početkom u 11.00 sati u galeriji PREVIEW-SÜD, Schützenstrasse 37 u Karlsruheu:

„…Dakle samo deset centimetara ispred mojih očiju je bio taj mali mračni otvor. Jeste li već takvog nešto doživjeli? Pištolj pred očima. Pritom čuli zvuk škljocanja? A zatim… Ništa. Osim smijeh onog jednog nasuprot koji kaže: Ne brini. To je samo zabava.

Bilo je još puno više… te vrste… zabava…”

Artladung FV Einladung