Nikola-Tesla

U ponedjeljak, 27. siječnja ove godine, s početkom u 18 sati, u zagrebačkom Tehničkom muzeju započinju Dani Nikole Tesle. Tada će se održati zanimljivo predavanje fizičara Davora Jadrijevića pod nazivom Mit o Teslinom transformatoru. Službeno će se otvoriti i natječaj za dodjelu renomirane Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost.

Nikola Tesla je uložio više od 20 godina istraživanja na razvoj transformatora za bežični prijenos energije. O tome kako treba izgledati i koje dijelove mora imati klasičan Teslin transformator, danas naizgled zna svatko. No, malo je poznato kakav je uistinu bio generator koji je služio za pogon tornja na Long Islandu. O njemu je sačuvano nekoliko dragocjenih zapisa. O tim zapisima i manje poznatim činjenicama o Teslinom transformatoru na ovogodišnjem prvom predavanju povodom Dana Nikole Tesle govorit će fizičar Davor Jadrijević.

Uoči predavanja službeno će biti otvoren i natječaj za dodjelu Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost 2014. koja će petu godinu zaredom biti uručena dobitnicima u tri kategorije na svečanom obilježavanju Teslina rođendana u srpnju ove godine u Zagrebu. Nagradu već tradicionalno dodjeljuje Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost.

Programu će nazočiti i predstavnici Grada Zagreba, ravnateljica Tehničkog muzeja u Zagrebu Markita Franulić, saborska zastupnica Mirela Holy i drugi uglednici.

Ovogodišnji dani posvećeni Tesli u Tehničkom muzeju u Zagrebu trajati će do 30. siječnja, a svakog dana u 18 sati posjetitelji mogu poslušati zanimljiva predavanja o životu i radu jednog od najvećih svjetskih izumitelja. Tako će 28. siječnja predavanje na temu Tesla za svakog održati Zvonimir Rudomino, 29. siječnja o Tesli i izvorima modernog elektromagnetizma govorit će Tomislav Petković, a zadnjeg dana manifestacije svi koji žele saznati više o posljednjim danima Nikole Tesle mogu doći na predavanje Zorice Cvirić.