Skip to content

W.W. Safar: Vojnici partije

wwsafar

U središnjem dnevniku HTV (7.1.2014.) vidjeli smo prilog zbog kojeg “Dragi vođa” ,mladi sjevernokorejanski diktator, tako ushićeno prati HRT. Kada je gledao sinoćni središnji dnevnik vjerovatno je gospodarski poručio vojnicima partije, cenzuiranim novinarima, eto takvi morate biti. Dakle, urednica središnjeg dnevnika Sanja Pavić, zvana crvenousta, odlučila je u ime partije ubiti dvije muhe jednim udarcem. Zabila je nož u leđa sindiklanom vođi liječnika dr. Babiću tako što je stavila izjavu Nikice Gabriće poslije njegove izjave. A Nikica Gabrić je svojstveno s visoka osudio, bez porote i suca, sindikalnog vođu da je obični lažljivac i lažni invalid i kao takvom SDP, čitaj partija, mora zbaraniti pokretanje štrajka? Dakle, čovjek se smatra većim sucem od ustavnih sudaca. I tu nije stao, već je optužio Babića za koaliciju sa HDZ-om rekavši kako je znakovito da za vrijeme HDZ-a nije organizirao štrajkove iako se lako može provjeriti da to nije istina. Na kraju Gabrić završava znakovitom porukom gledajući u kameru svojstveno blago telećim pogledom: „SDP griješi što ne djeluje odlučnije…”

Maske su pale druže Gabrić! Ma druže Gabrić, niste vi nikakav poduzetnik već samo paradoks izbačen iz paštete! Uostalom onaj koji želi Hrvatsku azurnu Jadransku obalu pretvoriti u njemački starački dom dok istovremeno hrvatski umirovljenici umiru od gladi može biti treća opcija samo u ludnici, reče onaj mudri profesor. Dakle „poduzetnik” Nikica Gabrić bi djelovao odlučnije, a kako to izgleda dovoljno je pogledati na koji način se u Sjevernoj Koreji „Dragi vođa” obračunava sa svojim neistomišljenicima. Stoga se čovjek pita zar bi dolaskom Nikice Gabrića na vlast opet zavladala črvsta ruka? Zar bi se opet lijepom našom širila zlokobna jeka zatvorskih ključeva? Zanimljivo je da taj Nikica Gabrić sebe pokazuje kao treću opciju? Da to nije šala već jezovita zbilja govori i činjenica da je taj isti Nikica Gabrić izjavio za Komadinu kako se radi o modernom i vizionarskom političaru kojega bi volio vidjeti u svojem stožeru? Kada se sjetimo da je taj isti Komadina za mladog Bernadića izjavio kako je on dobar vojnik partije nije teško zaključiti da se ovdje radi o prestrojavanju u redovima SDP-a. Imam osjećaj da je taj Nikica Gabrić mnogo opasniji lik od sadašnjeg premijera Milanovića, pa onda zamislite o kakvoj se to štetočini radi. Jedan forumaš duhovito je primjetio, kako ovo izgleda, Nikica Gabrić bi mogao izabrati Radmana da mu nosi štafetu. Da, Nikica Gabrić spada u onu vrstu opasno samoljubljivih ljudi koji govore brzo i puno, ali puno na kažu. Stoga pamet u glavu dragi moji naivci!

Ne mogu završiti bez najdugovječnijeg gradonačelnika u lijepi našoj, jer on je samo odraz političke kaste na državnoj i lokalnoj razini. Na Radio-Sljeme opet je svojih pola sata imao gradonačelnik Bandić. Mladi novinar duhovito mu je postavljao pitanja tako da bi se Bandit, ups Bandić, svako malo izgubio i zaboravio u kojem je tijelu bio u prijašnjem odgovoru. Uostalom, zar se ne radi o pobjedniku najprestižnijeg natjecanja političara u lijepoj našoj, kameleonu godine? Dakle pita novinar gradonačelnika zar nije natječaj za izgradnju nogometnog kampa Svetice namješten ako se zna da čelnici HNS-a, čitaj Mamić, javno govore kako će oni dobiti koncesiju od grada? Zavlada muk, da bi gradonačelnik raspalio opet nekim njemu stranskim glasom tako se slušatelj pita u kojem je sada tijelu naš Bandić, dakle ispali gradonačelnik, nemojte mutiti vodu, pa naravno da je natječaj formalan, pa što bi vi htjeli? Kada je novinar došao sebi upita, pa zašto je tajna kako će izgledati taj velebni kamp? Bandić odreže, pa što vas briga kako će izgledati, glavno da ja znam kako će izgledati!.. Eto ja ću vam reći kako će izgledati kada dođe za to vrijeme!… Dakle, sada već pomalo slušatelji počinju shvaćati da je grad postao vlasništvo Bandića i pripadajućih mu likova u jednom tijelu, a ne građana kako su to prije zamišljali. Nakon što je novinar došao sebi nastavi s pitanjem, čuli smo da ste se sastali sa Čačićem, zar mislite s njime koalirati na parlamentarnim izborima? Začuje se tiho kašljucanje, što znači da se naš gradonačelnik traži, jer nije lako biti u toliko tijela, i na koncu se začuje, pa kako se mogu sastajati s onim s kojim se nikada nisam niti rastajao, ma što sam to rekao, ma naravno čovječe da se nisam sastao… Nastaje muk tako da slušatelj jasno u mislima može vidjeti onaj divovski upitnik iznad glave mladog novinara, ali ne zadugo, jer novinar nije posisao sva vesla, te ga pita zar se vi mislite kandidirati baš na svim izborima, mislim, pa kako možete biti istovremeno premijer i predsjednik? Opet kratki muk, da bi odmah potom čuli jasni glas – znamo da to sada nije gradonačelnik jer on ima promukao glas – dakle oštrim glasom svetjelesni Bandić nervozno poviče, zar me vi niste dobro slušali, ja sam rekao da ću sudjelovati na svim izborimam a ne da ću se kandidirati??? Naravno, sada slušatelji mogu zamisliti još veći uptinik iznad glave novinara. Ali kako mladi novinar, Hlupić, već mjesecima intervjuira svetjelesnog gradonačelnika odmah shvati o čemu se radi te mudro reče, naravno… pa podrazumjeva se! Tako da onaj nesretni slušatelj zavapi, pa što se za milog Boga podrazumjeva, recite mi već jednom o kome se ovdje radi?

Naravno, najdugovječniji svetjelesni gradonačelnik pompozno završi viđenje svojeg lika i djela, pa što vi mislite da sam ja naivac, imamo mi, ups, imam ja koju godinu tako da sam naučio kako ne mogu sam dobiti izbore, stoga ću krenuti osvojiti lijepu našu s više Bandića, ups, s provjerenim koalicijskim partnerima. I nemojte niti malo sumnjati da neću pobijediti, jer pogledajte kako sam nadmoćno pobjedio u glavnom gradu!… Uostalom, iza nas, ups, iza mene, stoji mukotrpan rad, pogledajte što sam napravio od Zagreba, stvorio sam Europski grad, a ne zaboravite da je Zagreb pola Hrvatske, znači da sutra to mogu napraviti i sa Hrvatskom… Opet zavlada muk kojeg svako malo prekine podsmjeh mladog novinara, nije se čulo ali iz tog smijeha moglo se jasno zaključiti što misli o Bandiću.Ako mogu dodati kao pjesnik, građanin svijeta, koji je u svom životu imao sreće živjeti u mnogim svjetskim gradovima, ukratko, pjesnika koji svim srcem voli Zagreb, neka se zna da je Zagreb bio Europski mnogo prije Bandića i sličnih mu muljatora, uostalom, dovoljno je poslušati izvrsnu povijesnu emisiju na Radio-Sljeme “Zagrebački vremeplov” da svaki čovjek zdrave pameti i čista srca shvati kako je Zagreb bio kulturan i europski grad još prije dva stoljeća. Nažalost, starosjedioci govore da upravo pod žezlom Bandića grad sve više gubi svoj izvorni europski indetitet. Da, najdugovječniji svetjelesni gradonačenik je od Zagreba stvorio Holding koji isisava milijarde kuna poreznih obveznika koje naravno završavaju u nečijim određenim džepovima, te ako tako krene na Hrvatsku biti će stvoren Hrvatski Holding, a znamo onda kako će raditi divoske pumpe za isisavanje novaca poreznih obveznika. Uostalom, kada se vidi saveznike gradonačenika Bandića na slijedećim izborima čovjeka zaista mora obliti hladni znoj; Čačić, Nikica Gabrić, i oni najopasniji jahači apokalipse u samom liku svetjelesnog gradonačelnika. Mislite sada o čemu ovaj piše? Koji sad likovi u jednom tijelu? Citirati ću ironični poklič meni predragog mudrog profesora u mirovini: „Živio naš gospodin, drug, car, beskućnik, kardinal, misionar, kralj, golub, konj… ukratko, kameleon svih kameleona, gradonačelnik Bandić!”

I na koncu bih opet zaključio da oni koji sjede na više stolice uvijek sanjaju samo o jednoj stolici, onoj vladarskoj. Takvim vojnicima partije, točnije ,vojnicima pohlepe poručujem da čuju dobronamjerni savjet mnogo starijih vojnika partije, točnije vojnika pohlepe, koji iz devetog kruga pakla pjevaju: „Ono što sto ste bili vi bili smo i mi, ono što smi mi biti ćete i vi!”