Skip to content

Intervju – Dr. Thomas Zwiefelhofer, zamjenik šefa Vlade Kneževine Liechtenstein

Ekskluzivno za portal Akademija-Art razgovarao Vlado Franjević

Thomas 22

Dr. Thomas Zwiefelhofer, zamjenik šefa Vlade Kneževine Liechtenstein: Liechtenstein u Hrvatskoj vidi povjerljivog partnera. Odnosi između Liechtensteina i Hrvatske će se u budućnosti sigurno produbiti

VF: Gospodine Thomas Zwiefelhofer, od zadnjih izbora (početkom 2013.) ste zamjenik šefa Vlade Kneževine Liechtenstein. Pod Vaše ovlasti spada vođenje Ministarstva unutarnjih poslova, prava i gospodarstva. Budite molim toliko ljubazni i predstavite se kratko našem čitateljstvu. (Možda nam kažete i nekoliko riječi iz Vašeg životopisa koje još nije moguće naći u google-tražilici).

TZ: Morao bih sad prvo znati što je o meni moguće naći u google-tražilici a što ne. Google sigurno otkriva moju godinu rođenja, 1969., ili da sam oženjen sa Suzanom i da imamo troje djece, 2 dječaka i 1 djevojčicu. U poslovnom smislu, prvo sam studirao arhitekturu u Zürichu a nakon nekoliko godina rada kao arhitekt preorijentirao sam se i u St.Gallenu kao doktorant apsolvirao drugi studij – Znanost prava. Što google možda ne zna je, hobi sam vinar i od 1995. proizvodim vlastito crno vino. U slobodno vrijeme, kojeg je jako malo, sviram rado klavir i komponiram također kraće komade. Ako je to moguće, rado se krećem u prirodi te jako dobro poznam domaći biljni svijet. Ah da, naš pas Bilbo, crno-bijeli labrador, pripada isto našoj obitelji i drži nas također u stalnom pokretu.

VF: Koliko ste dugo već u stvari aktivni u politici? Što ste radili prije nego ste se odlučili na zadnjim izborima nominirati za člana, odnosno šefa Vlade?

TZ: Politika me je uvijek zanimala. U kući mojih roditelja bilo je često diskutirano o političkim temama. Moja osobna politička aktivnost je počela sa ne baš uspješnom kandidaturom za općinskog vjećnika Vaduza godine 2003. Poslije toga sam 5 godina u Vaduzu bio mjesni predsjednik partije VU (Vaterländische Union = Patriotska Unija). Od 2009. pripadam Predsjedništvu te partije na razini države, od toga 4 godine kao podpredsjednik. Paralelno tome sam od 2007. do 2011. bio član općinskog Vijeća Vaduza. Sve to uredovanje je bilo pored normalnog posla. Prije mojeg izbora u Vladu u ožujku 2013., dakle ulasku u profesionalnu politiku, radio sam 13 godina kao pravnik u jednoj velikoj financijskoj uslužnoj trvtki u Vaduzu, od 2003. kao njezin član Uprave. Osim toga sam od 2003. bio osam godina docent za usklađenost i korporativno djelovanje na Univerzitetu Liechtenstein, to također, pored normalnog rada (u spomenutoj tvrtki).

VF: Što je to što se Vama osobno u politici sviđa i zbog čega ste skroz na skroz u njoj?

TZ: Važan faktor je velika kreativna snaga, koja je u politici inherentna, i izazov, razraditi po mogućnosti optimalna, da ne kažem, skrojena po mjeri, politička rješenja za Liechtenstein. S mojim se radom mogu založiti za dobrobit zemlje i njezinih ljudi. Njegujem kooperativan stil vođenja i timski sam igrač. Važno mi je da dođe do otvorene i objektivne razmjene argumenata tako da svaka odluka bude podržana na širokoj osnovi. Potreban je uzajaman uljudan međuljudski odnos. Ne mora se biti istog mišljenja ali se mišljenje drugih treba respektirati. Tko se angažira u politici taj mora imati određenu strast. Za mene su u centru fokusa ljudi, njihove zabrinutosti, njihova mišljenja i stajališta, i nalazim da je moja misija naći rješenja problema. Interesiram se za ljude, rado sam u društvu i cijenim poticajne razgovore, to je zasigurno korisno u politici.

VF: Znamo se već jedno određeno dugo vrijeme i osobno Vas znam samo i isključivo kao posebno pozitivnog, ugodnog i optimističnog sugovornika. Znam Vas kao otvorenog, također i vrlo vickastog čovjeka koji svijet i druge ljude ne gleda „odozgo”. Zanima me prije svega gdje je izvor te pozitivne energije koju zračite? A zatim me zanima i koliko vica ili „vica” podnaša relativno ozbiljno političko i gospodarsko stanje u Liechtensteinu?

TZ: Hvala na cvijeću (komplimentima)! Na ovo moram prije svega odgovoriti sa navodom Mark Twaina koji je jednom rekao: “Doći ćete sigurno u raj zbog vaše ljubaznosti – ako nećete biti poslani na drugo mjesto; zbog vašeg pretjerivanja.” Ne želim skrivati da kao dobavljača energije ponekad trebam dozu kofeina a kako bih svladao gužvu termina. Ali prije svega moju energiju dobivam od obitelji mi, od ljudi iz bliskog okruženja a koji me fantastično podržavaju. Ta podrška mi daje snagu i motivaciju. Na pitanje o humoru želim reči da se on, koliko je god ozbiljna situacija u političkom i ekonomskom smislu, ne mora zanemariti. Kaže se, zdravo je smijati se, a humor je već u puno slučajeva doveo do opuštenijeg i otvorenijeg pristupa. Ne mogu vam sad ponuditi točnu jedinicu mjere koliko vica čini dobro, on mora naravno biti prilagođen situaciji i kao u medicini, biti dobro doziran. Dobar vic k tome ne smije nikada priječi određeni nivo (ukusa).

Thomas1

VF: Putovali ste puno po svijetu. Gdje biste najrađe živjeli kad to ne bi bilo ovdje? I zašto baš tamo, na tom jednom mjestu? Nekoliko ste godina bili honorarni Konzul Poljske u Liechtensteinu i učili ste poljski… da li to znači, Poljska bi za Vas bila jedna od takvih opcija?

TZ: Liechtenstein je moja domovina. Ovdje živi moja daljnja, velika obitelj, i najveći broj mojih prijatelja. Osjećam se privilegiranim živjeti ovdje. Stoga vam nikako ne mogu reči gdje bih inače rado živio. Ali, zanimaju me druge zemlje. Rado putujem. Ali se i vraćam jako rado natrag kući. Imam za cilj, sa suprugom i djecom posjetiti sve dijelove globusa. Iz tog smo razloga prošlo ljeto aranžirali putovanje Azijom. Poljska je jako dobra zemlja i bio sam jako ponosan kao honorarni Konzul Poljske smijeti ju službeno zastupati u Liechtensteinu. Poljska je jako lijepa. Naravno da bih mogao zamisliti si, živjeti tamo. Ali, moja je domovina, i bit će – Liechtenstein.

VF: Jeste li bili već jednom u mojoj prvoj domovini, Hrvatskoj? Ako da, gdje točno? Ako ne, kad ćete konačno tamo ići?  Hrvatska je također lijepa zemlja!

TZ: Ne, nažalost još nisam bio u Hrvatskoj. Dalje, dolje na Balkan, ispod Slovenije, nisam još stigao. Volim ferije na moru i povijesne gradove. Zato bih rado jedanput jedrio popularnim dijelom Jadrana Hrvatske i nekoliko dana ostao u Dubrovniku.

VF: Mogu si zamisliti da Liechtenstein upravo ima druge prioritete nego na primjer angažirati se u smislu investiranja u drugim zemljama. I na taj način tražiti nove mogućnosti profita. Čini mi se da se u tom smislu primjerice na relaciji Hrvatska – Liechtenstein jedva što čini! Jeli tome tako? Ako da, što bi tome mogli biti razlozi? Čini li Vam se Hrvatska u takvim slučajevima povjerljivim partnerom?

TZ: Liechtenstein vidi u Hrvatskoj svakako povjerljivog partnera. Odnosi između Liechtensteina i Hrvatske će se u budućnosti sigurno produbiti jer su na evropskom nivou odnosi dodatno ostvareni kroz EU, odnosno Evropsku gospodarsku komoru. Obadvije su države članice Evropskog unutarnjeg tržišta. Pravna baza za suradnju je kroz to jako proširena i time nastaje veliki potencijal za buduću produbljenu suradnju. Za njegovanje tih odnosa bi trebali pitati Ministricu vanjskih poslova jer to pripada više području njezine nadležnosti.

VF: U Liechtensteinu žive oko 150 Hrvatica i Hrvata. Nisu nikako organizirani, nemaju nikakve udruge ili slično. To će reči, kao nacionalna jedinica ne mogu se primijetiti – u dobru. Kao na primjer Talijani, Portugalci, Španjolci, Turci, Tajlanđani, Tibećani, Bošnjaci,… Poznajete li ipak tu i tamo nekoga iz Hrvatske u Liechtensteinu?

TZ: Da, vas osobno! Vi biste bili pravi čovjek osnovati hrvatsku Udrugu u Liechtensteinu. Mogu si zamisliti da bi ta Udruga hrvatske građane u Liechtensteinu mogla dobro podržati.

VF: U ime portala „Akademija-Art” i u moje ime, te ime obitelji mi, želim Vama osobno, Vašoj obitelji i Vladi Kneževine Liechtenstein za nadolazeće praznike sve što se da zamisliti dobrim te sve najbolje u Novoj 2014. godini.

TZ: Hvala puno! I ja želim vama i vašoj obitelji kao i svim čiteteljicama i čitateljima dobar start u, i uspješnu 2014. godinu!

 

Pogledajte intervju na njemačmom jeziku:
Interview mit Dr. Thomas Zwiefelhofer, Regierungschef-Stellvertreter der Regierung des Fürstentum Liechtenstein (De)