Ministarstvo kulture RH: otvoreni Natječaji programa Kreativna Europa

min kult natjecaj

Nove mogućnosti europske kulturne suradnje

Priliku za sudjelovanje u novom programu Europske komisije Kreativna Europa dobit će više od 2 000 kina, 800 filmova, 4 500 književnih djela i više od 250 000 umjetnika i kulturnih djelatnika. Prilika je to za sudjelovanje u novom programu Europske komisije Kreativna Europa – ističu u Ministarstvu kulture RH. Taj program ima proračun veći od 2,4 milijarde eura, a prvi su natječaji upravo otvoreni – 11. prosinca ove godine. Dosadašnji korisnici i sudionici programa Kultura mogućnosti za sudjelovanje u okviru programa Kreativna Europa koji se sastoji od dva zasebna potprograma – Kultura i MEDIA – mogu pronaći u četiri objavljena natječaja potprograma Kultura: Potpora europskim projektima suradnje,

Potpora projektima književnih prijevoda, Potpora europskim mrežama, te Potpora europskim platformama

Kako ističu u Ministarstvu kulture i prethodnih sedam godina su hrvatske institucije iz područja kulture s iznimnim uspjehom sudjelovale u programu Europske unije Kultura. Sada pak novi program donosi višestruke mogućnosti europske kulturne suradnje u sklopu projekata europske suradnje koji su upravo na zahtjev kulturnog sektora pojednostavljeni i gdje minimalni iznosi potpore više nisu propisani već ih određuju sami prijavitelji projekata. Uz najpopularniju kategoriju projekata europske suradnje, otvoreni su i natječaji namijenjeni hrvatskim izdavačkim kućama koje će dobiti priliku za prijevod vrhunskih naslova europske književnosti, a osim troškova prijevoda u projektima će biti dozvoljeni i troškovi tiska, promocije i sudjelovanja autora na različitim književnim sajmovima i gostovanjima. Kao i prethodnih godina tu su još i potpore za europske mreže i platforme koje će kroz suradnju i okupljajući mnoge kulturne institucije iz različitih europskih zemalja mladim talentima i novim autorima pružiti mogućnost iskazivanja na europskoj sceni.

Uz potprogram Kultura tu je i potprogram MEDIA otvoren djelatnicima hrvatskog audiovizualnog sektora za koje je u ovom trenutku otvoreno četiri natječaja te se očekuje otvaranje njih još osam. Trenutno otvoreni su: Potpora za pojedinačne projekte i skupine projekata, Potpora za razvoj televizijskog programa i europskih audiovizualnih djela, Potpora za transnacionalnu distribuciju europskih filmovam, Potpora za festivale.

Svi zanteresirani mogu podatke o novom programu Europske komisije Kreativna Europa i novim mogućnostima saznati na stranicama Ministarstva kulture RH.

Nives Gajdobranski