Skip to content

Intervju s Franjevićem: Racionalni nivo nije sve što vrijedi

kul

U KUL-u, mjesečnom časopisu za kulturu i umjetnost u Kneževini Liechtenstein, u svojem je najnovijem izdanju od 24. studenog 2013., objavljen intervju sa likovnim stvarateljem i autorom Vladom Franjevićem (rođen u Martincu kraj Čazme) pod naslovom “Racionalni nivo nije sve što vrijedi”

Intervju sa Franjevićem vodila je Angela Hüppi. Ovdje prijevod cijelog teksta objavljenog u KUL-u:

Ove su godine nastala tri Spiralna kanala umjetnika Vlade Franjevića prema temi «Zemlji s ljubavlju». 4. prosinca će zajedno sa suprugom Rajkom Poljak u kulturnom centru općine Ruggell Kšefer Martis Huus prezentirati pregled ovogodišnjeg rada.

Gospodin Franjević, Vaši Spiralni kanali nisu samo umjetnička djela, nego također spiritualna mjesta – odakle potječe spritualna moć Vaših Kanala?

Vlado Franjević: Jer me Kanali vode na mjesta na kojima radimo meni samom također nije sasvim jasno, odakle ista. Jednostavno, prisutna je. U ukupnom procesu rada nalazi se u svakom slučaju dosta od spiritualno-mističnog, ali također umjetničko-komunikativnog i kulturno-povezivajućeg! Racionalni nivo, nije sve što vrijedi.

Svaki Spiralni kanal ima promjer od 5 metara, širinu od 40 centimetara a najdublja točka kanala je na 1,7 metara dubine – zašto ta preciznost?

Vlado Franjević: Tako precizni kanali ipak nisu! Dubinu od 1,7 metara sam na primjer realizirao samo kod prvog Spiralnog kanala u Estoniji. Tako sam visok (ili nizak) bio u to vrijeme. Htio sam svakako osjetiti kako se čovjek osjeća kad stoji u takvoj uskosti – u jednom kanalu od zemlje koji miriše na močvaru, mrtve biljke i možda ljudske kosti iz II svjetskog rata. Tamo, u jednoj estonskoj šumi, blizu malog jezera. Tema Umjetničkog simpozija u okviru kojeg je Kanal tada nastao bila je – „Izolacija”.

Tema ovogodišnjih Spiralnih kanala glasio je „Zemlji s ljubavlju”. Što je sve od umjetničkih dijela bilo na tu temu dostavljeno?

Vlado Franjević: „Zemlji s ljubavlju” je bila nad-tema za sva tri ovogodišnja Spiralna kanala. Svaki Kanal ponaosob, u Slovačkoj, u Sloveniji i u Italiji imao je pak zasebnu temu. Zajednički nazivnik svih triju tema je bila aktualna gospodarska situacija – postavili smo pitanja o toj problematici. Naziv nad-teme potječe od moje supruge Rajke Poljak koja je bila jako involvirana u realizacije zadnjih niza projekata. U prvom dijelu sam pozvao umjetnike i kreativce iz cijelog svijeta poslati mi pisane ili slikovne priloge prema određenim zadanim temama. Iz toga sam napravio umjetnička djela malih formata koja su bila izložena i koja će biti izložena 4. prosinca u Küefer Martis Huus-u.

Koji su bili Vaši osobni posebni događaji ovogodišnjih Spiralnih kanala?

Vlado Franjević: Bilo ih je puno – i u zamljama koje nisu ove godine bile direktno konfrontirane sa Spiranim kanalima. Tako na primjer u Gambiji, Senegalu, Indoneziji ili Srbiji. Zatim u Slovačkoj, u Sloveniji i u Italiji gdje su Spiralni kanali bili realizirani. I u Hrvatskoj, gdje je Rajka čitala dio njezinog „Dnevnika z Italije”. Posebne događaje nabrojati trajalo bi jako dugo. Zato je najbolje da se informirate o svemu na internet stranici projekta www.spiral-channels.net – ili dođete 4. prosinca pratiti našu prezentaciju u Ruggell-u!

Vaši kanali prolaze s vremenom – kažete, kad jedan nestaje nastaje drugi. Da li je to životni projekt?

Spiralni kanali ne mogu biti završeni! Mogu samo postati sve veči i veči i sve kompleksniji. Čak i onda kad me više ne bude. Predstavljalo bi mi jako puno kad bi nam svima skupa Spiralni kanali bili prije svega dobri!

kul